VVD


12-3-2008

"Afzet digestaat vergemakkelijken"

Een voorstel van Europarlementariër Jan Mulder (VVD) dat de afzet van digestaat (restproduct bij mestvergisting) moet vergemakkelijken werd vandaag met grote meerderheid aangenomen in de plenaire vergadering van het Europees Parlement.

Het voorstel vraagt om de definitie van dierlijke mest onder de nitraatrichtlijn te herzien. Volgens de nitraatrichtlijn moet alle digestaat van mestvergisters als dierlijke mest gezien worden, hetgeen leidt tot afzetproblemen. Mulder: "Het gebruik van kunstmest wordt momenteel bevorderd, als gevolg van de belemmeringen op het gebruik van digestaat onder de nitraatrichtlijn. Dat moet veranderen."

Bij de stemming van het rapport in de landbouwcommissie, dat al eerder plaatsvond, werden ook al een aantal voorstellen van Jan Mulder aangenomen. Eén van die voorstellen pleit voor het maken van een Europese positieve lijst van (bij)producten die gebruikt mogen worden in mestvergistingsinstallaties. Dit om te zorgen voor een gelijk speelveld binnen de EU, zodat alle boeren dezelfde producten mogen gebruiken.

In de landbouwcommissie werd ook al een voorstel van Jan Mulder aangenomen, dat vroeg om een onderzoek naar de overbodigheid van de nitraatrichtlijn, als de grondwaterrichtlijn volledig geïmplementeerd is. Mulder: "De middelvoorschriften van de nitraatrichtlijn zorgen voor veel onnodige belemmeringen voor boeren. Het zou beter zijn om de nitraatrichtlijn af te schaffen, zodra de grondwaterrichtlijn volledig van kracht is. Lidstaten kunnen dan de maatregelen kiezen die het beste bij hun specifieke omstandigheden passen, om de doelen van de grondwaterrichtlijn te halen. Bovendien stimuleert de nitraatrichtlijn het gebruik van kunstmest."