CNV wil ook werknemers als winnaar van WK 2010

12/03/2008 14:00

CNV Vakcentrale

Niet alleen een winnend voetbalteam, maar ook winnende werknemers. Dat is het droombeeld van CNV Hout en Bouw en de andere bonden van de Wereldfederatie van Bouw- en Houtarbeiders (BWI) als zij vooruitblikken op het voetbalkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika. Dinsdag 11 maart hebben zij daarom een memorandum met deze wens aangeboden aan FIFA-voorzitter Blatter.

Het memorandum was vooral gericht op de werknemers die zich momenteel in Zuid-Afrika inspannen voor de bouw van de nieuwe voetbalstadions en de voorzieningen in de infrastructuur. Deze werknemers hebben volgens de vakbonden recht op een goed loon, veilige werkomgeving en op sociale zekerheid. De FIFA dient hierin zijn verantwoordelijkheid te nemen.

"Natuurlijk is de FIFA niet verantwoordelijk voor de bouw van de stadions. Dat zijn de gemeentebesturen van de steden waar de stadions worden gebouwd. Maar stel je eens voor dat er tijdens de bouw drie bouwvakkers om het leven zouden komen. Zou de FIFA-voorzitter dan met een goed gevoel het WK ingaan? We wilden Blatter op zijn morele verantwoordelijkheid wijzen", zegt Arend van Wijngaarden, voorzitter van CNV Hout en Bouw.

Afgelopen week bezocht Van Wijngaarden in Zuid-Afrika drie in aanbouw zijnde stadions. "Twee stadions worden door de joint venture van Grinaker LTA en BAM-dochter Interbeton gebouwd. Op deze bouwplaatsen zag het er prima uit, hoewel er natuurlijk altijd verbeteringen mogelijk zijn. Op een andere bouwplaats in Johannesburg was er veel mis. Volgens ons kan de FIFA een belangrijke rol vervullen in het verbeteren den de positie van de positie van werknemers. Daarmee zou het WK 2010 een stevige stempel kunnen drukken op de sociale ontwikkeling van het land. Het WK moet niet alleen met een winnend voetbalteam eindigen, ook de werknemers moeten winnaars zijn", aldus Van Wijngaarden. In het memorandum wordt concreet gepleit voor een betere sociale dialoog op de bouwplaatsen tussen overheid, werkgevers en werknemers. Ook daarvoor kan de FIFA zijn invloed aanwenden.

Bij de in ontvangst name van het memorandum liet Blatter weten, dat hij 'kippenvel' kreeg van de verhalen die de Zuid-Afrikaanse bonden hem vertelden. Vervolgens deed Blatter de toezegging dat hij de punten onder de aandacht van de Zuid-Afrikaanse regering en het Local Organising Committee zal brengen. Ook zegde hij toe, dat de vakbonden hem binnenkort mogen vergezellen tijdens een inspectiebezoek in Zuid-Afrika. Blatter beloofde bovendien dat hij zich zou inzetten voor de voortzetting van de sociale dialoog, zelfs met andere bonden op andere continenten als daar het wereldkampioenschap wordt georganiseerd.

Het weblog van het bezoek van Arend van Wijngaarden aan de WK-stadions in Zuid-Afrika staat op www.cnvhb.nl.





http://www.cnvhb.nl

http://www.cnv.nl