D66

Voer een ambitieus Europabeleid

12 maart 2008

D66 wil dat het kabinet een visie ontwikkelt van hoe de Europese Unie er in 2030 uit moet zien. Volgens de sociaal-liberalen helpt een duidelijke positie van de regering ten aanzien van Europa het debat over dit onderwerp in de goede richting. Op initiatief van D66 debatteert de Tweede Kamer over het rapport `Europa in Nederland' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) Dit rapport beveelt een actief Europabeleid aan. Fractieleider Alexander Pechtold: `In de praktijk doet het kabinet weinig met deze aanbevelingen. Europa is ons binnenland en we moeten dit zichtbaarder maken in Nederland. Ik vraag daarom een ambitieuze opstelling van het kabinet'.

D66 ziet verbeteringen in de positie ten aanzien van Europa. Toch wil de partij meer ambitie zien. De sociaal-liberalen willen een vooruitstrevend beleid dat is gericht op de lange termijn. Pechtold: `We moeten zorgen dat Nederland een voortrekkersrol krijgt in Europa. De EU heeft ons veel te bieden maar dat moeten wij ook zichtbaar maken. Feiten over Europa maken de mensen duidelijk wat de EU voor ons kan betekenen. Het inkomen van elke Nederland is bijvoorbeeld substantieel hoger dankzij de Europese markt. We moeten dus open en eerlijk communiceren'

Daarnaast bepleit de fractieleider een directere democratie in Europa: `Als we zorgen dat mensen betrokken bij Europa raken, kunnen we een grote sprong voorwaarts maken'. Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) heeft gezegd het voorstel van D66 om een lange termijn visie te ontwikkelen `met plezier uit te voeren'.

Hier vindt u de publicatie `Eigenlijk bent u een Europeaan', een uitgave van het Kenniscentrum D66.