Woonbond


12-03-2008

SP wil af van inschrijvingskosten voor woningzoekenden

De SP heeft geïnventariseert wat gemeenten en woningcorporaties aan woningzoekenden in rekening brengt om zich te mogen inschrijven. De resultaten worden woensdag 12 aangeboden aan minister Vogelaar (WWI). De Tweede Kamer debatteert dan met haar over aanpassingen in de Huisvestingswet.
SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt dat gemeenten en corporaties moeten stoppen met het in rekening brengen van kosten voor het ingeschreven staan als woningzoekende. Hij zei dit in het consumentenprogramma Tros Radar (10 maart). De woningzoekende betaalt voor een plaatsje op de wachtlijst en moet die inschrijving vaak tegen extra kosten verlengen, concludeerde Jansen. Volgens hem wordt de burger zo beboet voor het falen van overheden en woningcorporaties, die te weinig bouwen. "Deze wachtlijstbelasting is oneerlijk en moet worden afgeschaft. Wat Jansen betreft worden corporaties in deze gemeenten gedwongen om een gezamenlijk loket te openen, omdat je je dan maar één keer hoeft in te schrijven en de beschikbare woonruimte eerlijk wordt verdeeld.

Uit de inventarisatie blijkt dat woningzoekenden in de regio Almere 25,50 euro per jaar neertellen, terwijl inschrijving in de regio Rijnmond gratis is. In gemeenten waar geen regionale woonruimteverdeling bestaat en woningzoekenden zich bij afzonderlijke corporaties moeten inschrijven, lopen de bedragen soms erg ver op. Zo betaalt een woningzoekende in Assen 153 euro om drie jaar op de wachtlijst te staan.