Woonbond


12-03-2008

Bewoners Malburgen krijgen minder inspraak

De bewoners van de Arnhemse Vogelaarwijk Malburgen zijn boos. De afgelopen jaren konden zij op gelijke voet met de gemeente en de woningcorporaties meepraten en meebeslissen over de inrichting van hun wijk. Die positie raken ze kwijt nu de gemeente Arnhem haast heeft. Aldus de Volkskrant van 12 maart. Wijkwethouder Willem Hoefnagels heeft de bewoners nu de rol van adviseurs gegeven. Zij mogen in de maanden maart en apil de gemeente en de corporaties adviseren.

Eén van de meest actieve buurtbewoners, Jan van Os, stelt dat het huwelijk tussen de drie partners eenzijdig is verbroken en ook dat gemeente en corporaties dit momenteel ontkennen. 'In De Gelderlander van maandag lieten "de partners" namelijk weten dat de bewoners nog alle kansen krijgen om hun stem te laten horen.' Van Os vindt dat niet de Malburgse manier. Hij was jarenlang voorzitter van de Kerngroep Sociale Bouwstenen, het overleg dat jaarlijks drie ton verdeelde over alle mogelijke sociale projecten.

Guido Rolofs, directeur van Het Huurdershuis (een organisatie van bewonersadviseurs in Arnhem), vindt het vanzelfsprekend dat de bewoners van Malburgen verontwaardigd zijn. Hij schat in dat ook in veel andere Vogelaarwijken de bewoners alleen maar achteraf bij de planontwikkeling worden betrokken. 'In Malburgen komt dat het snelst naar boven, omdat die anders gewend zijn.'