Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 2070812080 Ons kenmerk SV/WV/2008/5528 Datum 12 maart 2008 Onderwerp Kamervragen van de leden Omtzigt en Van Hijum
over het verlies van de status als eigenrisicodrager
voor de WAO bij naam- en rechtsvormwijzigingen

Hierbij zend ik u, mede namens de Staatssecretaris van Financiën, de antwoorden op de Kamervragen van de leden Omtzigt en Van Hijum (CDA) over het verlies van de status als eigenrisicodrager voor de WAO bij naam- en rechtsvormwijzigingen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Ons kenmerk SV/WV/2008/5528

Vragen van de leden Omtzigt en Van Hijum (beiden CDA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën over het verlies van de status als eigenrisicodrager voor de WAO bij naam- en rechtsvormwijzingen. (Ingezonden 19 februari 2008)


1
Is het u bekend dat de Belastingdienst ervan uit gaat dat wanneer een bedrijf, dat eigenrisicodrager is voor de WAO en/of WGA, van naam of rechtsvorm wijzigt er sprake is van een nieuwe rechtspersoon die een nieuwe aanvraag voor eigen risicodragen moet indienen? 1)

Antwoord 1:
Ja, tenzij alleen sprake is van een naamswijziging zonder verdere formele gevolgen. In die situaties houdt men de status van eigenrisicodrager.


2
Is het gevolg hiervan dat bedrijven na een naam- of rechtsvormwijziging hun status als eigenrisicodrager WAO verliezen, omdat aanvragen voor eigenrisicodragen WAO vanaf 24 november 2006 (het moment dat het voornemen om het eigenrisicodragen af te schaffen bekend werd) afgewezen worden? 2)

Antwoord 2:
Ja.


3
Betekent dit dat een bedrijf dat van naam of rechtsvorm wijzigt niet meer als eigenrisicodrager wordt aangemerkt en weer de zgn. Pemba-premie (vanaf 1 januari de uniforme WAO-premie van 0,15) moet betalen, terwijl de garantstelling die is afgegeven door de kredietinstelling of verzekeraar wel automatisch overgaat op de nieuwe rechtspersoon, waardoor het bedrijf twee keer voor hetzelfde risico moet betalen?

Antwoord 3:
Het eigenrisicodragerschap gaat niet van rechtswege over naar een "nieuwe" werkgever bij een rechtsvormwijziging. Deze werkgever betaalt dan voor de WAO alleen de publieke premie.


4
In hoeverre spoort deze handelwijze met de wettelijke regeling waarin is bepaald dat de garantie die de verzekeraar heeft afgegeven voor de eigenrisicodrager WAO zich ook uitstrekt tot rechtsopvolgers onder algemene titel van de eigenrisicodrager? Uit die wettelijke regeling kan toch worden afgeleid dat de garantstelling die bank of verzekeraar aan de belastingdienst
---

Ons kenmerk SV/WV/2008/5528

heeft afgegeven voor een eigenrisicodrager bij een rechtsvormwijziging of bedrijfsovername automatisch overgaat op de nieuwe rechtspersoon? 3)

Antwoord 4:
In de Wet financiering sociale verzekeringen (artikel 40, zevende lid) is geregeld dat de door een verzekeraar aan een eigenrisicodrager afgegeven garantie overgaat op de rechtsopvolger van deze eigenrisicodrager. De rechtsopvolger wordt namelijk verantwoordelijk voor de betaling van reeds ingetreden risico's van de "oude" werkgever. De garantie van de verzekeraar voor deze reeds ingetreden risico's vervalt niet, maar gaat over op de rechtsopvolger, zodat de garantie aangesproken kan worden voor betaling van de reeds ingetreden arbeidsongeschiktheidslasten van de "oude" werkgever. Hiermee gaat evenwel niet automatisch het eigenrisicodragerschap van de "oude" werkgever over op de rechtsopvolger. De rechtsopvolger zal hiervoor een keuze (eigenrisicodragerschap of publieke verzekering) moeten maken. Voor de WAO kan sinds 24 november 2006 evenwel geen eigenrisicodragerschap meer worden aangevraagd, waardoor onder de huidige regeling de rechtsopvolger de publieke WAO-premie moet betalen.


5
Kunt u aangeven hoeveel bedrijven door deze handelwijze sinds 24 november 2006 hun status als eigenrisicodrager WAO hebben verloren?

Antwoord 5:
Het gaat in totaal om 187 bedrijven die sinds 24 november 2006 de status van eigenrisicodrager WAO hebben verloren, door verandering in rechtsvorm.


6
Bent u bereid de handelswijze zo aan te passen dat bedrijven in bij naam- of rechtsvormwijziging hun status als eigenrisicodrager WAO kunnen behouden?


7
Bent u ook bereid met terugwerkende kracht de mogelijkheid te bieden het eigenrisicodragerschap te herstellen van bedrijven die sinds november 2006 hun status als eigenrisicodrager WAO hebben verloren door een naams-of rechtsvormwijziging en het eigen risico dragerschap hadden willen voortzetten?

Antwoord op 6 en 7:
Er is een beleidsbesluit van het ministerie van Financiën opgesteld, waarin (onder voorwaarden) geregeld wordt dat voor de "nieuwe" werkgever het eigenrisicodragerschap voor de WAO gehandhaafd kan blijven als bij structuurwijzigingen slechts in formele zin wijziging in de dienstbetrekkingen optreedt. Het beleidsbesluit zal in maart gepubliceerd worden en
---

Ons kenmerk SV/WV/2008/5528

terugwerken tot en met 24 november 2006. Het beleidsbesluit loopt vooruit op de benodigde wetswijziging die in een daartoe passend wetstraject wordt opgenomen.


1) zie het formulier "Overdracht van activiteiten" van de Belastingdienst met daarin de passage. "Eigenrisicodragen WAO en/of WGA. Bij overdracht van activiteiten wordt het eigenrisicodragerschap WAO en/of WGA niet automatisch van de overdragende naar de overnemende werkgever doorgegeven. Wilt u als overnemende werkgever het eigenrisicodragerschap voortzetten, dan dient u hiervoor separaat een aanvraag in te dienen. Echter, vanaf 2007 kunt u alleen nog in aanmerking komen voor het eigenrisicodragerschap WGA"

2) Algemene maatregel van bestuur van 21 december 2006 (Stb. 2006, 725)
3) de verwijzing is naar artikel 40 lid 7 Wet Financiering Sociale Verzekeringen waarin is bepaald dat de garantie die de verzekeraar heeft afgegeven zich ook uitstrekt tot rechtsopvolgers onder algemene titel van de eigenrisicodrager en tot het risico dat overgaat op de verkrijgende werkgever, als bedoeld in artikel 75b 4e lid van de WAO


---