Gemeente Woerden

Woerden reikt verder op het gebied van energiebesparing

11 mrt 2008
Het college van de gemeente Woerden heeft besloten te investeren in onderzoek naar de toepassing van Koude Warmte Opslag bij de ontwikkelingen in het spoorzonegebied.
Omdat een aantal bouwplannen in dit gebied al ver gevorderd zijn is haast geboden. Hoewel het college rekent op een bijdrage van de provincie Utrecht en het ministerie van VROM wil zij hier niet op wachten en stelt voor het onderzoek voor te financieren.

Zij komt hiermee tegemoet aan de raad die een jaar geleden het college met haar Motie: Intensiveringimpuls Duurzaamheid ´mag het een pondje meer zijn´ aanspoorde een hoge ambitie te tonen op het gebied van milieu.

Hoe werkt Koude Warmte Opslag?
Koude Warmte Opslag kan bijdragen aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Koude en Warmte uit het gebied zelf worden opgeslagen in de grond en op het moment dat daar behoefte aan is naar boven gehaald, de woningen in. 's Zomers wordt in het water in de bodem vooral warmte opgeslagen en 's winters koude. In ons klimaat is over algemeen de behoefte aan warmte in een woningbouwgebied groter dan de behoefte aan afkoeling. Het opslagsysteem zal dan ook bovengronds aangevuld worden met tal van maatregelen om energie op te wekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen.

efficiëntie van alle kanten bekeken
Het spoorzonegebied lijkt voor toepassing van dit systeem reële kansen te bieden. In dit gebied zijn inmiddels verschillende ontwikkelingen in gang gezet, zoals woningbouw op het Campinaterrein, het Defensieterrein, Snellerpoort. en de nieuwbouw van het Minkemacollege. Daarnaast biedt de saneringsopgave van het grondwater in dit gebied mogelijkheden om werkzaamheden te combineren. Dit alles vergroot de kans om Koude Warmte Opslag op een efficiënte manier toe te passen. Efficiënt op het gebied van kosten en op het gebied van bodemgebruik. En niet in het minst op het gebied van energieverbruik en het terugdringen van CO2 uitstoot. Of dit daadwerkelijk zo is moet nader onderzocht worden.

Hoog ambitieniveau
Door in het onderzoek in een nog breder perspectief naar het energievraagstuk te kijken, ontstaan schaalvoordelen.Zo is toepassing van Koude Warmte Opslag in een individueel gebied wel mogelijk, maar economisch nog lastig `verkoopbaar' door de hogere (investerings)kosten per woning. Door te kijken naar een groter bereik kan mogelijk tegen minder kosten een hogere EPC (EnergiePrestatieCoefficiënt) bereikt worden, dan wettelijk vereist is.

De gemeente laat met dit eerste onderzoek een hoog ambitieniveau zien op het gebied van duurzaamheid. Met dit onderzoek neemt zij de regie in handen. Ontwikkeling van Koude Warmte Opslag in het Spoorzonegebied is bijzonder vanwege zijn grote schaal en integrale aanpak. In een later stadium wordt ook aan de ontwikkelaars gevraagd of zij hierin willen participeren.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |