Milieudienst Rijnmond

DCMR beperkt bedrijfsactiviteiten Vulcaanhaven BV

12.03.2008
Cluster Communicatie

De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft woensdag 12 maart 2008 namens de provincie Zuid-Holland de installaties voor metaalerts van het bedrijf Vulcaanhaven BV in Vlaardingen stilgelegd. Hierdoor is het malen, breken en zeven van metaalerts onmogelijk geworden. Reden voor het stilleggen is het ontbreken van een geldige milieuvergunning voor het verwerken van metaalerts en de verschillende bedrijfsbranden die in het verleden zijn veroorzaakt door het werken met deze installaties.

Vergunning

Vulcaanhaven BV, gelegen aan de Schiedamsedijk 2a te Vlaardingen, heeft als hoofdactiviteit de opslag van metaalerts. Daarnaast wordt de locatie regelmatig gebruikt voor het verwerken van metaalerts. Het bedrijf heeft geen milieuvergunning voor laatstgenoemde activiteiten met de huidige installaties op deze locatie. De DCMR heeft in voorgaande jaren het bedrijf de gelegenheid gegeven een nieuwe vergunning aan te vragen. De ontwerp vergunning, die strengere eisen stelt aan de bedrijfsinstallaties, wordt binnenkort gepubliceerd.

Veiligheid

Naast het ontbreken van een geldige milieuvergunning voor het verwerken van metaalerts hebben deze bedrijfsactiviteiten regelmatig grote bedrijfsbranden veroorzaakt.

Afsluiting stroomvoorziening

Het ontbreken van een milieuvergunning en een aantal branden heeft eind 2007 geleid tot het besluit van de provincie Zuid-Holland voor het uitoefenen van bestuursdwang. Een sanctie, die al eerder was opgelegd, bleek namelijk niet te werken. De DCMR heeft namens de provincie Zuid-Holland de schakelkast voor krachtstroom afgesloten en verzegeld. Erik van Heijningen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland: "Het merendeel van de bedrijven houdt zich goed aan de regels. Als voorschriften echter structureel worden overschreden, treden wij handhavend op, zeker als de veiligheid van bewoners in het geding is."