Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Maart

* | Jeugdhulp op twee locaties

Jeugdhulp op twee locaties

Voor twee locaties lopen er procedures voor een vestiging van Jeugdhulp Friesland: Langewyk 273 in Drachten en Boerestreek 22A-24 in Kortehemmen.

De gemeenteraad wordt gevraagd planologische medewerking te verlenen aan de vestiging in Kortehemmen. Op deze locatie rust een horecabestemming, die gewijzigd moet worden in een bijzondere woonbestemming. Voor een geschikte opvang van jongeren is er verbouw en nieuwbouw nodig. Jeugdhulp Friesland wil hier maximaal 64 jongeren opvangen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Het zijn kinderen zonder strafblad die door allerlei omstandigheden uit huis geplaatst zijn. De vestiging zal uit twee gedeeltes bestaan. Het ene deel - het bestaande gebouw van de voormalige Woodbrookers - wordt 'half open'. Hier wonen de jongeren die al wat vrijheid krijgen en zelfstandig naar school of sportvereniging kunnen. Het is de laatste stap naar zelfstandig wonen. In het andere deel - de nieuwbouw - komen 32 plekken voor kinderen in een 'besloten setting'. Deze jongeren zitten nog in het begintraject. Zij krijgen intern onderwijs en mogen zonder begeleiding het terrein niet verlaten.
Als de gemeenteraad instemt met de plannen krijgt de procedure een vervolg en wordt de ontwerp-vrijstelling ter inzage gelegd.

Over de vestiging aan de Langewyk heeft het college besloten planologische medewerking te verlenen. Het
ontwerp-vrijstellingsbesluit wordt ter inzage gelegd. Dit pand was een kantoor en moet nu de bijzondere woonbestemming krijgen. In het pand zullen straks maximaal 8 jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar worden begeleid naar zelfstandig wonen. Er is 24 uur per dag begeleiding van Jeugdhulp Friesland aanwezig.