Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Maart

* | Uitspraak RvS planschade Drachtstervaart

Uitspraak RvS planschade Drachtstervaart

De Raad van State vindt dat de gemeenteraad van Smallingerland bij het berekenen van planschade terecht is uitgegaan van de mogelijkheden in het oude bestemmingsplan. De Raad van State vindt ook dat de gemeenteraad niet goed heeft gemotiveerd wat het voordeel is van het verdwijnen van het voormalig Fries Paardencentrum en dat er opnieuw gekeken moet worden naar de gevolgen van toename van het verkeer.

Door enkele bewoners van de Sydwende en de Postlaan is in 2005 een verzoek ingediend om planschade. De bewoners zijn van mening dat de waarde van hun woningen door de komst van het plan Drachtstervaart is gedaald. Bij het berekenen van deze (plan)schade gaat het er om dat bekeken wordt wat het verschil in bebouwingsmogelijkheden is tussen het oude bestemmingsplannen en het nieuwe bestemmingsplan. Hoe meer er al in de omgeving gebouwd mocht worden hoe lager de planschade.

Na een eerdere beroepsprocedure bij de rechtbank in Leeuwarden heeft nu de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag een uitspraak in deze zaak gedaan. De Raad van State vindt dat de gemeenteraad er terecht van is uitgegaan, dat de oude bestemmingsplannen de bouw van boerderijen in het gebied en van gebouwen met een recreatieve bestemming tot 15 meter hoog mogelijk maakte. Daar staat tegenover, dat de Raad van State vindt dat de gemeenteraad niet goed heeft gemotiveerd wat nu precies het voordeel is van het verdwijnen van de voormalige Fries Paardensportcentrum. De Raad van State is ook van mening dat nog een keer moet worden gekeken naar de gevolgen van de toename van het verkeer.

De gemeenteraad zal nu met de uitspraak van de Raad van State de zaak opnieuw bekijken. Het is de verwachting dat de gemeenteraad na de zomer een besluit kan nemen.