Gemeente Sint-Michielsgestel


Gemeenten tekenen intentie-overeenkomst ICT samenwerking

woensdag 12 maart 2008

Zeven gemeenten in Noord-Oost Brabant gaan intensief samenwerken op het terrein van informatie- en communicatietechonlogie (ICT). Door de verdergaande digitalisering van de dienstverlening van hebben de gemeenten Boxtel, Haaren, Landerd, Maasdonk, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode de intentie om op het gebied van ICT zoveel mogelijk zaken samen aan te pakken. Zes burgemeesters en een wethouder hebben daartoe op 10 maart 2008 in de raadzaal van de gemeente Boxtel een intentieverklaring ondertekend.

Voorbereiding
Samen met de EGEM (elektronische gemeente) organisatie worden in genoemde gemeenten workshops gehouden om te inventariseren op welke gebieden met wie samengewerkt kan worden. Het is de bedoeling dat voor de zomervakantie de inventarisatie wordt afgerond en de haalbaarheid op verschillende terreinen is uitgewerkt. Op grond daarvan willen de gemeenten na de zomervakantie een definitief besluit nemen over de vorm waarin en met welke partners er op welk gebied samengewerkt gaat worden.

Resultaat van eerdere verkenningen
Door ATOS is eind 2006 een houtskoolschets gemaakt en door EGEM is voor de individuele gemeenten een propositie opgesteld. Eveneens is een regionale propositie opgesteld als vervolg op het ATOS rapport. Daaruit is een ICT - werkgroep ontstaan die een aantal zaken heeft verkend, zoals het gemeenschappelijk regelen van uitwijk, het samen selecteren van nieuwe applicaties en implementeren daarvan, etc. Tevens is er een samenwerkingsverband op het terrein van vastgoedinformatie (ReGeo) dat zich bezighoudt met de afstemming van de digitalisering van systemen op het gebied van Geografische InformatieSystemen . Daaronder vallen onder meer bestemmingsplannen, vergunningsystemen, beheersystemen van openbare ruimte, registratie belastinggegevens, etc.. De afgelopen periode is er dus veel verkenning geweest op diverse gebieden, wat al op een aantal terreinen tot concrete samenwerkingsvormen heeft geleid, bijvoorbeeld op het terrein van sociale zaken (Haaren, Boxtel) en coördinatie informatievoorziening en automatisering. De intentieverklaring die nu wordt afgesloten is het sluitstuk van een periode van verkenning en de start voor verdere samenwerking. In september 2008 moet dit uitmonden in een samenwerkingsovereenkomst, zodat de dienstverlening voor de burger voor de toekomst gegarandeerd is.

---