Gemeente Breda

Lessencyclus over thema alcohol van start op De Nassau

Vandaag zijn de 2e klassen MAVO van De Nassau gestart met een lessencyclus over het thema `alcohol'. Het is een eigentijds nieuw lesprogramma, dat gebruik maakt van de Elektronische Leer Omgeving. Het lesprogramma gaat over het thema `Alcohol'. Jongeren leren wat het drinken van alcohol met je kan doen en maakt hen bewust van de gevaren van alcoholconsumptie. De gemeente Breda heeft in het kader van haar gezondheidsbeleid het initiatief genomen voor de lessen. De Nassau is de eerste school in Brabant die deze lessen aanbiedt aan haar leerlingen.
"Het voorkomen van alcoholmisbruik door jongeren en alle schadelijke gevolgen voor de gezondheid van dien, is één van de speerpunten in ons lokaal volksgezondheidsbeleid. Ik ben blij dat De Nassau zo actief meedoet aan dit programma", aldus wethouder Van Yperen van Volksgezondheid.

De gemeente werkt samen met enkele organisaties, zoals de GGD, Novadic-Kentron, GGD regio Breda, het Steunpunt Informele Zorg Breda en het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid. De Nassau is gevraagd voor dit proefproject en heeft hierop positief gereageerd. De samenwerking met De Nassau is heel belangrijk. De school kent haar leerlingen en weet welke activiteiten het beste passen bij de leerlingen en bij de school. Als het proefproject goed werkt dan kunnen organisaties ook met andere scholen deze aanpak gaan gebruiken.

Behalve de lessen aan de jongeren zijn er meer activiteiten georganiseerd op De Nassau rond het thema `alcohol. Zo hebben docenten een training gehad van een medewerker van Novadic-Kentron, de instelling voor verslavingszorg, waarin zij hebben geleerd hoe je een onderwerp als middelengebruik bespreekbaar kan maken met leerlingen of met ouders. Ook is er een ouderavond geweest, waarin met ouders is gesproken over het gebruik van alcohol op jonge leeftijd. Door enkele activiteiten kort na elkaar en in samenhang te organiseren zullen leerlingen en ouders meer leren over het onderwerp.

De activiteiten rondom het thema `alcohol' maken weer onderdeel uit van een groter programma. Op De Nassau wordt een gezondheidsprogramma gemaakt voor de klassen één tot en met drie. Elk schooljaar komen twee tot drie thema's aan de orde. Onderzoek heeft uitgewezen dat met zo'n gezondheidsprogramma meer gezondheidswinst geboekt wordt dan met losse activiteiten.

Breda, 12 maart 2008