Nederland tekent MoU met Frontex over bijdrage aan grensbewaking

Persbericht | 12-03-2008

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft vandaag in Slovenië een Memorandum of Understanding (MoU) getekend dat voorziet in een Nederlandse bijdrage aan de bewaking van de EU-buitengrenzen volgens afspraken waaraan deze bijstand moet voldoen. De overeenkomst met de Europese grensbewakingorganisatie Frontex is de uitwerking van een eerdere politieke toezegging van het kabinet om extra manschappen en materieel te leveren.

De ondertekening maakt het mogelijk een Nederlands fregat en een helicopter gedurende twee periodes in de tweede helft van 2008 beschikbaar te stellen voor Frontex-operaties in de Middellandse Zee. Het MoU voorziet in duidelijke afspraken over de condities waaronder het fregat op de inzetlijst van Frontex kan worden gezet. Zo zijn er afspraken gemaakt over de operationele kosten, aansprakelijkheid bij schade en bijvoorbeeld de positie van vluchtelingen die mogelijk aan boord worden genomen. Daadwerkelijke inzet is afhankelijk van het specifieke verzoek dat Frontex Nederland zal doen. Dat verzoek zal in overleg met het ministerie van Defensie worden beoordeeld.

Frontex is het Europese agentschap waarin de lidstaten samenwerken bij de bewaking van de Europese buitengrenzen. Bijvoorbeeld bij het voorkomen en onderscheppen van vluchtelingenstromen die via het Middellandse Zeegebied Europa proberen te bereiken.

Inmiddels heeft Nederland een bijdrage geleverd aan 17 operaties van Frontex. De Nederlandse inzet varieert van personele inzet bij operaties op Europese luchthavens tot het nu overeengekomen aanbod van schepen.