Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 39

12 maart 2008

Rotterdam krijgt justitiemarinier

Het succesvolle Rotterdamse instrument van stadsmariniers wordt nu ook ingezet om op rijksniveau een bijdrage te leveren aan het oplossen van (bestuurlijke) knelpunten in de praktijk. De gemeente Rotterdam en het ministerie van Justitie hebben besloten met onmiddellijke ingang een justitiemarinier aan te stellen. De heer mr. E. Riks, directeur van het project 'Veiligheid begint bij Voorkomen', krijgt als justitiemarinier tot taak het leveren van een bijdrage aan het oplossen van knelpunten in de aanpak van jeugdcriminaliteit en de nazorg van ex-gedetineerden. De justitiemarinier werkt nauw samen met de directie Veiligheid van de gemeente Rotterdam en de betrokken ketenpartners. De samenwerking is een proef die voorlopig duurt tot eind 2008.

De aanpak van de jeugdcriminaliteit en de nazorg voor ex-gedetineerden zijn belangrijke speerpunten in het Rotterdamse veiligheidsbeleid. Bij de uitvoering hiervan loopt de gemeente Rotterdam aan tegen een aantal problemen die uitsluitend op rijksniveau kunnen worden opgelost. Hierbij valt te denken aan het tijdig informeren van de gemeente over de datum van invrijheidsstelling van gedetineerden. Hierdoor kunnen voorzieningen die nodig zijn bij terugkeer in de maatschappij, zoals huisvesting, uitkering, dagbesteding en scholing, op tijd worden geregeld. Andere belangrijke aandachtspunten zijn het verder verbeteren van de aansluiting tussen de penitentiaire inrichting en de gemeente, de (jeugd)reclasseringsinstelling en Bureau Jeugdzorg.

Tijdens een werkbezoek aan Rotterdam eind vorig jaar zijn deze knelpunten door de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie met minister Hirsch Ballin besproken. De minister deed bij die gelegenheid de toezegging de problemen te willen helpen oplossen door een directe verbinding te leggen tussen de gemeente en een ambtenaar op het departement. De justitiemarinier heeft ondermeer directe toegang tot o.a. de minister en de staatssecretaris. De keuze is hierbij gevallen op de directeur 'Veiligheid begint bij Voorkomen' bij het ministerie van Justitie.

noot voor de redactie/