Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Schoonmaak (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

12 maart 2008, Utrecht
------

80 Procent leeft cao niet goed na

Strengere controles op schoonmaakbedrijven

Acht op de tien schoonmaakbedrijven houdt zich niet aan de cao. Dat blijkt uit controles in opdracht van de Raad voor de Arbeidsverhoudingen in de Schoonmaaksector (RAS). "Het wordt hoog tijd dat we schoonmaakbedrijven nog intensiever gaan controleren", zegt Jan Kampherbeek van CNV Schoonmaak.

De RAS heeft eind vorig jaar 237 schoonmaakbedrijven gecontroleerd op de naleving van de cao. Bij 80 procent werden een of meer fouten geconstateerd. Ruim een kwart van de bedrijven (27%) maakt er helemaal een potje van: de controleurs telden daar maar liefst tien of meer fouten.

De fouten doen zich vooral voor bij de uitbetaling van toeslagen en de toekenning van vrije dagen. Een paar voorbeelden, waarbij tussen haakjes het foutpercentage van de gecontroleerde loonstroken staat: toeslag overwerk (50%) extra vakantiedagen voor senioren (46%)
* uitbetaling eindejaarsuitkering (27%)

* extra vakantiedagen voor dienstjaren (26%)

* vakantietoeslag (12%)
Volgens Kampherbeek laten vooral de kleinere schoonmaakbedrijven steken vallen. "Grote jongens als ISS en Hago hebben hun zaakjes meestal wel op orde. Het zijn vooral de kleine schoonmaakbedrijven die het - al dan niet moedwillig - niet zo nauw nemen met de cao."

CNV Schoonmaak is dan ook positief over de cao-afspraak om de controles te gaan verscherpen. "Schoonmaakbedrijven kunnen vanaf nu elke drie jaar een controle verwachten. Wat gelukkig helpt is dat we de cao onlangs een stuk eenvoudiger hebben gemaakt. Dat maakt de naleving hopelijk ook makkelijker."

Kampherbeek roept schoonmakers op om bij twijfels over naleving van de cao meteen contact met de bond op te nemen.



Ingezonden persbericht