Nieuw-Vlaamse Alliantie


Kritiek op Vlaamse wooncode is onterecht (12/03/08)

De Vlaamse wooncode is met een kamerbrede meerderheid goedgekeurd in het Vlaams Parlement. De Raad van State en het Grondwettelijk Hof hebben bovendien geen enkel bezwaar geuit tegen deze maatregel. Meer nog, ze hebben duidelijk bevestigd dat niemands rechten hierdoor geschonden worden. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het Comité tegen Rassendiscriminatie van de VN kritiek uit op de Vlaamse wooncode.

De Vlaamse wooncode is een bij uitstek sociaal instrument waarmee de inburgering van anderstaligen extra ondersteund kan worden. Anderstaligen die aanspraak willen maken op een sociale woning, krijgen gratis lessen Nederlands aangeboden opdat ze zich sneller zouden kunnen integreren in onze samenleving. Dat komt het sociaal weefsel van de samenleving alsook het welzijn van deze mensen enkel ten goede. Ze kunnen zich beter integreren in de samenleving, hun kansen op een job stijgen, ook hun kinderen krijgen meer kansen, kortom heel deze maatregel is gericht op integratie, op het harmonieus samenleven van mensen in hetzelfde gebouw en dezelfde wijk.

Bart De Wever: Ik heb mij destijds als Vlaams parlementslid sterk bezig gehouden met deze Vlaamse wooncode en met inburgering in het algemeen. Ik heb toen ook een aantal van die lessen bijgewoond en alle deelnemers toen waren zeer enthousiast en blij dat Vlaanderen dit voor hen organiseerde.

Jan Peumans: Het is straf dat de Franstalige Liga voor de Mensenrechten wel betrokken geweest is bij dit VN-rapport en niet de Vlaamse Liga. Dat wijst er sterk op dat de Franstalige lobby in het buitenland weer zeer actief geweest is. De Vlaamse wooncode is een positieve maatregel voor iedereen, ook en vooral voor de anderstaligen. Van enige discriminatie is dus absoluut geen sprake.

De N-VA begrijpt dan ook totaal niet dat iemand als Jozef De Witte, voorzitter van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, die toch integratie en samenleven zou moeten bevorderen, de Vlaamse wooncode hekelt. Bovendien zou men van iemand die werkt voor een overheidsorgaan toch enig respect voor democratisch genomen beslissingen verwachten, of voor beslissingen van de hoogste rechtsorganen van dit land. De Witte kan zich dan ook beter toeleggen op het voorkomen van samenlevingsproblemen, veeleer dan er voeding aan te geven.

Auteur:
Bart De Wever, algemeen voorzitter N-VA
Jan Peumans, fractieleider N-VA Vlaams Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be