Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Max Euwe Centrum wil nieuwe Nederlandse wereldkampioen

Bedrijven kunnen een jong talent adopteren
Het Max Euwe Centrum is een actie gestart die er toe moet leiden dat Nederland over vier jaar weer een serieuze kandidaat voor de wereldtitel schaken heeft. De laatste en enige wereldkampioen die Nederland heeft gehad was meer dan zeventig jaar geleden Max Euwe (1935 -1937).

Als er over vier jaar een potentiële wereldkampioen moet zijn, zal er nu al gescout moeten worden naar talenten in de leeftijd tot tien jaar. Vervolgens zal er een intensieve training en begeleiding plaats vinden. Hiertoe is onder leiding van grootmeester Jan Timman, ooit tweede op de wereldranglijst, een eerste opzet gemaakt.

Om het plan mogelijk te maken wordt er aantal sponsors gezocht, die een talent gedurende vier jaar willen adopteren voor een bedrag van EUR 10.000 per jaar. Een comité van aanbeveling met o.a. NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen zal een aantal Nederlandse bedrijven aanschrijven met het verzoek deze actie te steunen. Het plan wordt door NOC*NSF en de KNSB gesteund. Inmiddels heeft zich een eerste bedrijf gemeld.

Sterke spelers komen op steeds jongere leeftijd naar boven o.a. in India. Favorieten bevorderen de sport in hun land op een fantastische manier zoals door de 17-jarige Magnus Carlsen in Noorwegen is aangetoond. Mocht dit plan slagen dan verwachten de initiatiefnemers een grote toeloop onder scholieren.

Het volledige Comité van Aanbeveling bestaat uit: Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, tevens voorzitter van het comité
Jan Nagel, voorzitter Max Euwe Centrum
Rudy Stroink, TCN Property Projects
Erica Terpstra, voorzitter NOC*NSF
Jan Timman, oud-kampioen van Nederland

---