Gemeente Hoorn


Colleges kiezen voor rijdend stoomtrammuseum als toeristische attractie

12 maart 2008 - De gemeenteraden van Enkhuizen, Hoorn en Medemblik krijgen deze maand een voorstel voorgelegd om financieel bij te dragen aan het voortbestaan van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Daarbij hebben de colleges van burgemeester en wethouders van de drie gemeenten gekozen voor een scenario waarbij de museale activiteiten dienend zijn aan de exploitatie van een toeristische trein. De colleges van de drie gemeenten zijn bereid om een half miljoen euro op tafel te leggen om de vermogenspositie van de stoomtram op te krikken. Daarnaast zijn ze bereid om in de exploitatie bij te dragen. De gemeenteraden bepalen uiteindelijk of en in welke mate zij de stoomtram willen financieren. Deze maand staat het onderwerp ter bespreking in de raadscommissies van Enkhuizen (18 maart), Hoorn (18 maart) en Medemblik (25 maart). Op 7 en 8 april nemen de raden een besluit.

Met de keuze voor een toekomstscenario waarin het toeristisch vervoer de hoofddoelstelling wordt en het museale karakter behouden blijft door met historisch materieel te rijden, volgen de colleges de aanbeveling van het onderzoeksbureau Andersson Advies. Dit bureau heeft in opdracht van de drie gemeenten onderzoek gedaan naar de toekomstmogelijkheden voor het in ernstige financiële nood verkerende museum. De Museumstoomtram Hoorn- Medemblik bestaat uit een museaal deel en een rijdend toeristisch deel. Andersson Advies heeft drie toekomstscenarios voor de stoomtram ontwikkeld waarin deze delen verschillend ten opzichte van elkaar staan. In het derde, meest ingrijpende scenario, worden de museale activiteiten dienend aan de exploitatie van de toeristische trein. Het museale karakter blijft behouden, maar de invulling van het museale wordt bepaald door de mogelijkheden in het toeristische vervoer. Het onderzoeksbureau adviseerde te kiezen voor dit scenario omdat dit op langere termijn het beste perspectief geeft voor een goede bedrijfsvoering en de continuïteit van de Museumstoomtram. De colleges hebben dit advies overgenomen. Ook het advies van het bureau om een onafhankelijk kwartiermaker te benoemen om de organisatie naar de nieuwe situatie te leiden, nemen de colleges over. Deze moet onder meer een ondernemingsplan opstellen en de mogelijkheden voor samenwerking onderzoeken.

Uit het onderzoek is gebleken dat een miljoen euro nodig is om op korte termijn de vermogens- en liquiditeitspositie van de stoomtram te versterken. De colleges van Enkhuizen, Hoorn en Medemblik zijn bereid een half miljoen op tafel te leggen en hopen daarbij op steun van de overige West-Friese gemeenten. Daarnaast willen de colleges samen met alle West-Friese gemeenten een beroep doen op de provincie. Naast de incidentele grote financiële injectie, is blijvend structureel financiële steun van de West-Friese gemeenten nodig. Het gaat naar verwachting om een jaarlijks terugkerende bijdrage van enkele tonnen.

De Museumstoomtram heeft laten weten zich te kunnen vinden in het door de colleges omarmde scenario. Dit standpunt moet nog officieel worden bekrachtigd in een bestuursvergadering. Wethouder Cees van der Maat van Cultuur en Toerisme in Hoorn is blij met de eensgezinde opstelling van drie colleges en de positieve grondhouding van de Museumstoomtram. Daarmee is een goede basis gelegd voor de belangrijke beslissing waarvoor gemeenteraden en stoomtram staan, aldus de heer Van der Maat namens de drie colleges.

(Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Hoorn, Enkhuizen en medemblik.)