ChristenUnie


Overleg over de Europese Raad

Overleg over de Europese Raad

woensdag 12 maart 2008 11:16

Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie) meent dat de EU leiderschap moet tonen bij het onderwerp klimaat. Wil de minister-president zich inzetten voor doelstellingen voor 25% tot 40% waarover tijdens de Top op Bali is gesproken? Wil hij zich ook inzetten
voor Europees leiderschap? Terecht heeft Nederland aandacht gevraagd voor biobrandstoffen en de gestelde doelen.

De Commissie is positief over bereikte resultaten bij de Lissabonstrategie
maar er moet nog veel gebeuren. De Lissabonstrategie kent vooral kwantitatieve
doelstellingen, maar men moet zich richten op kwalitatieve doelen, zoals het verbinden van de strategie aan de klimaat- en doelstellingen.
Nederland moet name een slag slaan bij arbeidsparticipatie van vrouwen, oudere werknemers en kwetsbare groepen. Meer aandacht moet gegeven worden aan de richtsnoeren voor onderwijs en flexicurity. Ook hier is aandacht nodig voor kwaliteit en niet alleen kwantiteit. De
Lissabonstrategie is opgesteld om groei en duurzame ontwikkelingen in Europa te bevorderen. Uit sommige landen komen signalen over hervormingsvermoeidheid. Kan de minister-president hierop ingaan? Mevrouw Wiegman kan zich goed vinden in de open coördinatiemethode die bij de Lissabonstrategie hoort. Lidstaten moeten aangesproken kunnen worden op het uitblijven van resultaten. Krijgt dit voldoende vorm?

De ECB moet onafhankelijk blijven. Nederland moet een krachtig signaal geven dat onafhankelijkheid de norm blijft. Ook in Europa wordt gesproken over de film van collega Wilders. De minister-president moet bewerkstelligen dat de EU net zo evenwichtig reageert als dit kabinet: evenwicht tussen vrijheid en verantwoordelijkheid.

Nadere gedachtewisseling
Mevrouw Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie) herhaalt haar vraag over het onafhankelijke karakter van de Europese Centrale Bank. Kan de Kamer actief geïnformeerd worden over het biobrandstoffenproces?
Tot slot vraagt zij voortdurende aandacht voor internationale verantwoordelijkheid voor ontwikkelingssamenwerking.