Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - 13 maart 2008

aprilnummer van Plus Magazine: SCHEIDEN IS DRAMA VOOR OPA EN OMA

Als ouders scheiden, zijn de kinderen de dupe. Maar ook de grootouders kunnen het kind van de rekening zijn. Meer dan de helft van de grootouders (53%) ziet het contact met de kleinkinderen veranderen als hun kind gaat scheiden, blijkt uit onderzoek van Plus Magazine.

Een echtscheiding veroorzaakt veel leed, ook bij de grootouders. 56% van de grootouders voor wie het contact met het kleinkind of de kleinkinderen na de scheiding verandert, ziet hun kleinkinderen minder vaak dan vroeger, 12% ziet de kleinkinderen helemáál niet meer. Grootouders die hun kleinkinderen nooit meer mogen zien, leven naar eigen zeggen in een hel zo blijkt uit de brieven die Plus Magazine van lezers ontving. Ze proberen een glimp op te vangen van hun kleinkinderen op de website van school of bij het schoolplein. Ondanks verbod op contact blijven ze vaak kaartjes sturen of een cadeautje op de verjaardag, ook al komt dat veelal weer terug. Joke (63): Jarenlang wist ik weinig van de kleinkinderen, en dat vreet aan je. Ik kreeg allerlei lichamelijke klachten. Toen zijn we een keer naar het schoolplein van ons oudste kleinkind gegaan. Dat was geen slimme actie, maar wat moesten we anders? Ze was zó blij om ons te zien!

Wat betreft het recht op omgang met de kleinkinderen zijn deze grootouders érg eensgezind: 63% wil méér rechten om de kleinkinderen te kunnen zien: Ons grootste probleem is dat wij, als grootouders, geen enkel recht hebben. In feite zijn wij de dwaze grootouders , aldus de hartenkreet van één van hen. Grootouders hebben wettelijke rechten, maar moeten een verdraaid lange adem hebben om die rechten te kunnen verzilveren.

Ook de grootouders die de kleinkinderen wél blijven zien, hebben het niet altijd gemakkelijk. 19% wordt opgezadeld met zorgtaken waar ze niet altijd op zitten te wachten. Oppassen, eten koken, zelfs opvoeden. Ze worden voor het blok gezet: als wij het niet doen, zouden de pukkies in een tehuis of pleeggezin terecht kunnen komen.

Het leven wordt een stuk ingewikkelder, vindt 48% van de grootouders die nog wel contact heeft met de kleinkinderen. De feestdagen in familiekring, verjaardagen of de uitstapjes met het gezin, alles moet opnieuw worden uitgevonden. De omgang met de voormalige schoonzoon of schoondochter bijvoorbeeld, veroorzaakt veel hoofdbrekens. Het liefst willen ze hem of haar nooit meer zien maar het blijft wel de ouder van het kleinkind.

Volgens familietherapeute Else-Marie van den Eerenbeemt is er maar één gouden regel voor de omgang met de koude kant: Vang de kleinkinderen op zonder stemming te maken tegen één van de ouders. Want als je dat wél doet, komen de kleinkinderen niet graag meer naar je toe. Kleinkinderen zijn loyaal aan beide ouders en verdragen het niet dat één van hun ouders wordt zwartgemaakt. Toon interesse in alle gezinsleden en de thuissituatie. Een oma die belt om haar ex-schoondochter te feliciteren met haar verjaardag bewijst haar kleinkinderen een grote dienst. Ze brengt evenwicht in de verhoudingen en heelt daarmee een dreigende breuk. In die context is de rol van grootouders nauwelijks te overschatten , aldus Van den Eerenbeemt. Door boven de conflicten te staan, bieden de grootouders een veilige haven voor hun kleinkinderen en garanderen ze stabiliteit in de woelige, pijnlijke fase van de scheiding.