Provincie Zuid-Holland

Glastuinbouw Hoeksche Waard concentreren

Regio moet locatie aanwijzen

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vragen de Commissie Hoeksche Waard om een locatie in de regio aan te wijzen waar de verspreide glastuinbouw kan worden geconcentreerd. Uit een onderzoek van Grontmij zijn nut en noodzaak van een concentratiegebied voor glastuinbouw aangetoond. "De glastuinbouw bevindt zich nu verspreid door de Hoekse Waard, en ook in de meest kwetsbare delen. Vooral in die delen van de Hoekse Waard streven we naar een open landschap", aldus Asje van Dijk (CDA), gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Zuid-Holland.

Nu nut en noodzaak zijn aangetoond, willen Gedeputeerde Staten dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. In het Afsprakenkader Hoeksche Waard, dat in 2004 is opgesteld en ondertekend door de Hoeksche Waard-gemeenten en de provincie Zuid-Holland, is de aanwijzing van een concentratiegebied voor verspreid glas vastgelegd. De regio zou zelf een geschikte locatie bepalen. Het Afsprakenkader gaat ook over een regionaal en een bovenregionaal bedrijventerrein en enkele honderden woningen in de noordrand van de Hoeksche Waard.

Motie
In de aanloop naar de streekplanherziening Zuid-Holland Zuid heeft de Commissie Hoeksche Waard duidelijk gemaakt dat de regio alleen een locatie voor glastuinbouw zou aanwijzen als nut en noodzaak zijn aangetoond. Dit standpunt kreeg in de Provinciale Statenvergadering bij de bespreking van de streekplanherziening steun in de vorm van een motie. Gedeputeerde Staten hebben Grontmij opgedragen een al lopend onderzoek naar de haalbaarheid van sanering van verspreid glas, toe te spitsen op de situatie in de Hoeksche Waard en duidelijkheid te creëren over nut en noodzaak. In het eindrapport van Grontmij staat bij de conclusies dat het in de kwetsbare en de minder kwetsbare gebieden noodzakelijk is om circa 51 hectare glastuinbouw te saneren.

Het rapport van de Grontmij is te bekijken op de site van de provincie: www.zuid-holland.nl/glastuinbouw .

Bron: afdeling Communicatie, 070 - 441 66 22