Gemeente Alkmaar


---


Alkmaar, 12 maart 2008

HVC gaat Alkmaarse huizen verwarmen

HVC, voorheen Huisvuilcentrale, kan tegen een concurrerende prijs duurzame warmte en koude leveren aan huishoudens in Alkmaar. Dat kan bovendien onder de voorwaarden die het college van b&w eraan wenst te stellen. Dat blijkt uit de Notitie Haalbaarheid Warmte-koudelevering HVC, die het college gisteren heeft vastgesteld. Het college gaat nu de eerste aanleg van een ondergronds leidingnet door de stad mogelijk maken.

Gasloze woningen
In de visie van het college moeten de Alkmaarse huishoudens over enkele decennia niet langer afhankelijk zijn van olie of aardgas voor de verwarming van het huis en voor hun elektriciteitsbehoefte. De overschakeling op gasloze woningen in Alkmaar is de belangrijkste pijler onder de Alkmaarse klimaatagenda. HVC ontpopt zich steeds meer als grote leverancier van duurzame energie: niet alleen warmte, maar ook elektriciteit en biogas. Momenteel wordt de warmte van HVC al deels benut op bedrijventerrein Boekelermeer. Als binnenkort de nieuwe bio-energiecentrale in gebruik wordt genomen, produceert HVC in Alkmaar genoeg warmte om het behaaglijk te hebben in 120.000 woningen. De vloerverwarming in de goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen kan op warme dagen ook verkoeling leveren, zodat mensen geen energieverslindende airco's hoeven aan te schaffen voor de warmere dagen in lente en zomer.

HVC bereid te investeren
HVC is bereid voor eigen rekening en risico warmte- en koudelevering in Alkmaar mogelijk te maken. Daarbij heeft HVC wel de medewerking nodig van de gemeente Alkmaar, en garanties dat voldoende woningen haar warmte en koude zullen benutten. Nieuwbouw die wordt gepleegd in de nabijheid van het nieuwe leidingnet, zou verplicht aangesloten moeten worden op de duurzame energievoorziening. Het college stelt daartegenover dat de aansluitbijdrage dan niet te hoog mag zijn, en het woningbouwplannen niet mag frustreren. Ook moeten bepaalde prijsgaranties gelden voor de gebruikers: nooit duurder dan conventionele energievoorziening, liefst zelfs goedkoper indien mogelijk. Door het opstellen van een warmte-koudebeleid kan aan de wensen van zowel het college als HVC invulling worden gegeven.

Overdie als eerste
In de eerste fase van de warmte-koudelevering kunnen het nieuwe havenkwartier Schelphoek en diverse nieuwbouwprojecten in Oud- en Nieuw Overdie op het nieuwe leidingnet worden aangesloten. Het enthousiasme van woningcorporaties en projectontwikkelaars over het warmte-koudenet komt daarbij goed van pas. Het gaat bijvoorbeeld om het Geert Groteplein en diverse straten in de wijk Overdie die geherstructureerd worden. In een volgende fase kan het leidingtracé worden doorgetrokken naar Overstad en Vroonermeer-noord. Tenslotte kunnen bestaande buurten in de stad worden aangesloten. De meest geschikte tracés voor het leidingnet door de stad worden na uitvoerige studies bepaald.

Klimaatbeleid
Klimaatbeleid is een belangrijk speerpunt voor het huidige college. Momenteel wordt de Alkmaarse Klimaatagenda opgesteld, waarin het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Alkmaar in de komende jaren wordt uitgestippeld. Door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, beperken we de negatieve effecten van fossiele brandstoffen. Zo wordt amper meer betwist dat de uitstoot van koolstof- dioxide (CO2) door industrielanden bijdraagt aan de wereldwijde opwarming van de aarde, en aan de stijging van de zeespiegel. Dit is niet alleen schadelijk voor de flora en fauna. Vooral de leefomstandig- heden in Derde-Wereldlanden staan door de klimaatveranderingen zwaar onder druk.

Woonlasten
Projectwethouder Rian van Dam stelt: "Met de huisvuilcentrale in ons midden moet het lukken om van Alkmaar een van de duurzaamste steden in Nederland te maken. In de vorige eeuw schakelden we massaal over van brandhout, petroleum, kaarsen, kolen en stadsgas op aardgas en elektra. In de 21e eeuw staan we voor de enorme uitdaging om van fossiele brandstoffen over te schakelen op duurzame energie. Na de herstructurering kan de combinatie van goed geïsoleerde woningen en duurzame energie de woonlasten drukken voor bewoners van de Schelphoek en de wijk Overdie."




Gemeente Alkmaar