GroenLinks

Uitzetting Iraanse homo naar Groot-Brittannië moet van de baan

12 maart 2008

GroenLinks wil dat staatssecretaris Albayrak van Justitie ervan afziet om M.K., een Iraanse homoseksuele jongen, naar Groot-Brittannië uit te zetten zolang niet zeker is dat M.K. vervolgens niet uitgezet zal worden naar Iran. De partner van M.K. is nog niet zo lang geleden in Iran geëxecuteerd vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Nederland mag onder geen beding het risico lopen dat M.K. uiteindelijk het zelfde lot te wachten staat.

Nederland heeft zich, net als de rest van de Europese Unie, verplicht om asielzoekers niet terug te sturen naar landen waar ze gevaar lopen. Nu dat toch dreigt te gebeuren riskeert Nederland en de Europese Unie schending van het Europese Verdrag inzake de Rechten van de Mens. Er moet volgens GroenLinks dan ook snel overeenstemming binnen de Europese Unie komen zodat dit soort schrijnende kwesties voorkomen kunnen worden.

Naïma Azough

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Justitie over de dreigende uitzetting van M.K., in aanvulling op eerder gestelde schriftelijke vragen


1. Bent u bekend met de kwestie van de dreigende uitzetting van M. K. naar Iran? Hoe beoordeelt u het feit dat zijn volledige naam zowel in schriftelijke vragen als in publieke berichtgeving bekend is geraakt? Leidt deze bekendheid van zijn naam niet tot extra grote risicos indien M.K. uitgezet zou worden naar Iran? Zo nee, waarom niet en zo ja, vindt u ook niet dat het met het oog op het verbod van refoulement geïndiceerd is om M.K. verblijf in Nederland toe te staan?


2. Bent u bekend met de Joint Motion for a Resolution over de dreigende uitzetting van M.K. naar Iran die op zeer korte termijn in stemming zal worden gebracht in het Europees Parlement? Kunt u aangeven of er meerdere vergelijkbare gevallen zijn geweest? Zo ja, welke dan? Is de kwestie van mevrouw P.E. vergelijkbaar en hoe beoordeelt u het feit dat zij niet uitgezet wordt door de Britse overheid maar ook geen verblijfsrecht toegekend heeft gekregen?


3. Bent u met ons van mening dat het van belang is dat de Europese Unie op korte termijn actie onderneemt om kwesties als deze te voorkomen door nauwer samen te werken en richtlijnen op te stellen in deze? Bent u bereid hierop het voortouw te nemen?

Den Haag, 12 maart 2008