Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland steunt Zimbabwaanse mensenrechtenverdedigers

12 mrt 2008 | Onafhankelijke maatschappelijke organisaties in Zimbabwe kunnen rekenen op blijvende Nederlandse steun. Dat zei minister Verhagen vandaag in gesprek met een delegatie van Zimbabwaanse mensenrechtenverdedigers.

Volgens de mensenrechtenverdedigers ontbreken de voorwaarden voor eerlijke en vrije verloop van deze verkiezingen die op 29 maart in Zimbabwe worden gehouden. De autoriteiten weigeren waarnemers uit westerse landen of van onafhankelijke organisaties toe te laten en er zijn berichten over gewelddadige acties richting maatschappelijke en politieke activisten.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaf aan de ernstige zorgen over de situatie in Zimbabwe te delen. Nederland zal de ontwikkelingen rond de verkiezingen nauwgezet volgen. Daarbij is samenwerking met lokale organisaties onmisbaar.

Nederland blijft maatschappelijke organisaties in Zimbabwe, en in bjzonder het werk van mensenrechtenverdedigers, moreel en financieel odersteunen. De Nederlandse ambassade, die een zeer actieve rol speelt op dit gebied, heeft voor dit doel dit jaar 1,2 miljoen euro uitgetrokken.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl