Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 075 JW
Datum: 12 maart 2008

John Jorritsma voorgedragen als nieuwe CdK in Fryslân

Provinciale Staten hebben vandaag in een besloten vergadering het besluit genomen, de heer John Jorritsma uit Maarheeze bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen als nieuwe commissaris van de Koningin in Fryslân als opvolger van de heer E.H.T.M. Nijpels.

Jorritsma (Bolsward, 1956) is vanaf 2002 directeur van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (N.V. BOM). Eerder was hij onder andere burgemeester van de Brabantse gemeente Cranendonck (1997-2002) en gemeentesecretaris in de gemeenten St. Oedenrode (1991-1997) en Loenen aan de Vecht (1987- 1991). Van 1994 - 1998 was Jorritsma lid van Provinciale Staten van Noord- Brabant voor de VVD.

Provinciale Staten hebben op voordracht van de vertrouwenscommissie unaniem het vertrouwen in Jorritsma uitgesproken. Zij verwachten in hem een uitstekende commissaris van de Koningin te hebben gevonden die de belangen van Fryslân en de Friezen goed kan behartigen. Met zijn brede ervaring in zowel de publieke als private sector denken Provinciale Staten met Jorritsma een goede (internationaal) netwerker en verbinder naar Fryslân te halen. Daarbij verwachten Provinciale Staten in hem een actieve en alerte voorzitter die PS en GS kan stimuleren samen te werken aan de gemeenschappelijke doelen voor Fryslân.

Vervolgprocedure
De aanbeveling van Provinciale Staten wordt zo spoedig mogelijk aan de minister verzonden. Zij zal de aanbeveling bespreken in de ministerraad, waarna deze naar Hare Majesteit de Koningin gaat voor een Koninklijk Besluit. Zolang de aanbeveling nog niet in de ministerraad aan de orde is geweest zal Jorritsma geen interviews geven. Zodra de ministerraad positief heeft besloten zal Jorritsma, in overleg met de voorlichtster van Provinciale Staten, de pers met alle plezier te woord willen staan.

Noot voor de pers (