Gemeente Zwolle

B en W stelt raad langer tijdelijk verblijf voor van gebruiksruimte en Bonjour

Datum uitgave persbericht: 03/12/2008

De grootscheepse ombouw van de voorzieningen voor maatschappelijke opvang en verslavingszorg in Zwolle krijgt langzaam maar zeker meer gestalte. De realisatie van de nieuwe Herberg aan de Nijverheidstraat start deze zomer. De verslavingszorg en alles wat daarmee annex is wordt ondergebracht in de nieuwbouw aan de burgemeester Roelenweg. Zoals het er nu naar uitziet kan dat eind 2011 in gebruik worden genomen. Naast voorstellen om dit te realiseren legt het college van B&W de gemeenteraad een pakket voorstellen voor voor tijdelijke huisvesting van voorzieningen, vooruitlopend op de verwezenlijking van de nieuwbouw.

De aandacht in Zwolle verschuift in samenwerking met Achmea Zorgkantoor van laagdrempelige nachtopvang langzamerhand naar 24-uurs opvang (Hostel Tactus en RIBW plekken Herberg). In de nieuwbouw aan de burgemeester Roelenweg worden de volgende functies ondergebracht: gebruiksruimte, nachtopvang verslaafde dak- en thuislozen, methadonverstrekking, dagopvang Bonjour en Hostel. Ook de centrale toegang wordt hier geregeld . Dit is één punt waar bekeken wordt welk zorg en hulpaanbod nodig is en welke instelling dit het beste kan bieden. Zeg maar de toegangspoort naar de op de persoongerichte voorzieningen voor maatschappelijke opvang en zorg.

Minder dak- en thuislozen

Het college stelt in de voorstellen aan de raad dat de overlast van dak- en thuislozen in de stad afneemt. Mede door die ontwikkelingen is het college in gesprek gegaan met de wijk Dieze west om te bekijken of en onder welke voorwaarden dagopvang Bonjour langer open kan blijven aan de burgemeester Drijbersingel. Met de wijk zijn daarover onder meerde volgende afspraken gemaakt:


* Jaarlijks wordt met de wijk gesproken over de voortgang van de ontwikkeling van de nieuwbouw aan de Burgemeester Roelenweg.
* De wijk wordt tijdig betrokken bij de herontwikkeling van de locatie Bonjour.

* De inzet van de politie blijft op z'n minst het huidige niveau.
* Het gebouw van Bonjour en de omgeving krijgen een opknapbeurt.
* Voor de verbetering van de speelplekken aan de Vermeerstraat en de Hobbemastraat wordt een bedrag van EUR130.000,-- uitgetrokken

Gebruiksruimte

Tegelijk met het zoeken naar oplossingen voor de tijdelijke huisvesting van Bonjour is ook gezocht naar andere mogelijkheden voor de huisvesting van de voorziening aan de Pannekoekendijk. De containers die dienst doen als gebruiksruimte zijn geplaatst met een tijdelijke bouwvergunning. Er zal een tijdelijke e bouwvergunning worden aangevraagd voor een periode van vijf jaar. De containers blijven voor die periode staan tot de locatie moet worden ontruimd voor de nieuwbouw. Daarna wordt een tijdelijke plek gezocht voor de periode dat de bouwactiviteiten plaats vinden. Een en ander is tot stand gekomen in overleg met de begeleidingscommissie voor de voorzieningen en de ontwikkelaar van de locatie. De bovenverdieping van de voorziening, waar nu de nachtopvang voor verslaafde dak- en thuislozen plaats vindt, wordt momenteel verbouwd tot een aantal tijdelijke hostelplaatsen. De plaatsen zijn bedoeld voor alcohol- en drugsgebruikers die met intensieve begeleiding in staat zijn om te wonen en deel te nemen aan de samenleving.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 12-03-2008 tot 11-04-2008