Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 maart 2008

Bijdrage van het lid Smeets (PvdA) aan spoeddebat Administratieve Lasten 12 maart 2008

Gesproken woord geldt!

Voorzitter,

Exacte gegevens zijn er nog niet van Actal, maar de voortekenen zoals o.a. de uitspraken van Robin Linschoten zijn ronduit slecht. En dat vindt de PvdA-fractie verontrustend, zo niet onverteerbaar.

Vraag aan beide bewindslieden is dan ook:: kunt u het bericht van de voorzitter van Actal bevestigen?

Laat ik hier en nu dan nog maar eens herhalen hoe de PvdA in dit dossier zit en ik zeg dat ook richting de VVD:

Ten eerste: de ambities uit het Beleidsprogramma moeten waar gemaakt worden. Dit zijn harde afspraken om de ondernemer meer dan tot nu toe het geval is, te laten merken dat er sprake is van een substantiële vermindering van regeldruk. Geen cijfertjes dus, maar voelen dat er voortgang wordt geboekt. Dát is wat de ondernemer aanspreekt.

Ten tweede en niet onbelangrijk: de tijd van overleggen en nog eens een clubje opstarten is voorbij! De tijd van probleeminventarisatie ligt echt achter ons. Dus richting beide staatssecretarissen zeg ik: u kunt bij de Voortgangsrapportage in het voorjaar niet volstaan met loze beloftes. Platform Detailhandel, EVO, Koninklijk Horeca Nederland en noem ze maar op hebben voldoende concrete problemen geïnventariseerd die om een oplossing vragen. Ik zou via de voorzitter beide bewindslieden haast willen toeschreeuwen: laat resultaten zien!

Ten derde: ik verwacht van deze beide staatssecretarissen dat ze ín het kabinet als een waakhond én terriër de regeldruk aan de orde blijven stellen. Misschien geen leuke taak, maar wel dringend noodzakelijk! De vakdepartementen moeten doordrongen zijn van de urgentie van de knelpunten en moeten onvoorwaardelijk meewerken. Laat de zaak ook niet verslappen waar het de internalisering betreft. Graag een reactie van de staatssecretarissen of zij vinden dat de overige bewindspersonen voldoende urgentie aan de dag leggen.

Voorzitter, ik hoop dat mijn oproep helder en duidelijk is:


1. staatssecretarissen voer uit en laat ons in de Voortgangsrapportage in het voorjaar de resultaten zien


2. én blijf uw collega s stalken als het gaat om het terugdringen van de regeldruk.

Maar voorzitter bij kritiek ook altijd kijken naar je eigen inzet. En ik kan melden dat mijn fractie een proef gaat starten met drie departementen, te weten LNV,VROM en EZ. Tot het zomerreces gaat de PvdA-fractie bij het indienen van amendementen vragen om een doorrekening van de administratieve lasten via een spoedprocedure bij Actal. Vaak ontbreekt bij de indieners van amendementen het zicht op de administratieve lasten die de voorgestelde regel met zich meebrengt en op deze wijze willen we de hoogte van de administratieve lasten laten meewegen in het finale oordeel over het amendement.

Voorzitter, ik wens beide staatssecretarissen veel doorzettingsvermogen toe!

Pauline Smeets