MiraTes stoot Europese bedrijfsactiviteiten af


Branchegenoot OTC Medical BV zet activiteiten voort onder Test-Point label

ROTTERDAM, 20080312 -- MiraTes Europe BV, producent en distributeur van in-vitro diagnostische zelftests, maakt bekend dat het zijn Europese bedrijfsactiviteiten afstoot. De verkoop van zelftests via apotheken, drogisterijen en supermarkten in Europa zal door OTC Medical BV onder het merk Test-Point worden voortgezet. Test-Point, dat uitsluitend CE gecertificeerde zelftesten verkoopt, wordt reeds in vele kanalen in binnen- en buitenland verkocht. MiraTes ziet zichzelf genoodzaakt tot deze strategische wijziging vanwege een langlopende discussie met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Ondanks gunstige marktomstandigheden en -vooruitzichten liet het Europese bedrijfsonderdeel van MiraTes een teleurstellend resultaat zien over het jaar 2007. Om aan de groeiende vraag van zijn klanten te voldoen, heeft MiraTes in OTC Medical het bedrijf gevonden om de bedrijfsactiviteiten over te dragen. "Wij hebben een groot distributienetwerk en ruime ervaring in de verkoop van CE gecertificeerde zelftesten", aldus Arjen van de Merwe, algemeen directeur van OTC Medical. "Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat Test-Point met afstand marktleider is in Nederland." Alle klanten zijn inmiddels op de hoogte gesteld en zullen weinig hinder ondervinden van de overdracht.

De kern van de discussie tussen MiraTes en IGZ is dat de overheid niet kan voorkomen dat Nederlandse burgers via het internet tests bestellen bij MiraTes Asia Ltd voor o.a. pfeiffer, prostaat en HIV zonder dat voor deze producten een Europese registratieprocedure hoeft te worden doorlopen. "IGZ grijpt telkens naar oneigenlijke middelen en brengt het MiraTes Europe BV schade toe", aldus Martin Brugman, algemeen directeur van het Rotterdamse bedrijf. "De rechter heeft IGZ hiervoor in maart en juli vorig jaar al op de vingers getikt." MiraTes heeft een klacht ingediend bij IGZ over haar onzorgvuldige handelswijze en bereidt een schadeclaim voor.

MiraTes Europe BV is sinds 1999 actief op de Europese markt voor in-vitro diagnostica. Als voorstander van het zelfbeschikkingsrecht heeft het Rotterdamse bedrijf een positieve bijdrage proberen te leveren aan de discussie over het wetenschappelijke en maatschappelijke nut van in-vitro diagnostische zelftests en op welke wijze dergelijke zelftests op een verantwoorde wijze vermarkt kunnen worden.





Ingezonden persbericht