Raad van State


woensdag 12 maart 2008
Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam van de exploitatievergunning van Chinees-Japans restaurant "Ro-Shang" aan de Jacques Dutilhweg in Rotterdam. De vergunning is ingetrokken voor een periode van een half jaar. Volgens de burgemeester handelt de exploitant in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening omdat tijdens een controle is gebleken dat drie werknemers niet beschikten over een geldige tewerkstellingsvergunning. De exploitant komt tegen de intrekking in hoger beroep. (zaaknummer 200706235/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de weigering door de minister van Justitie om twee rapporten openbaar te maken. Het gaat om het rapport 'De herinrichting van het stelsel van speciale eenheden' van prof. Fijnaut en het nadere rapport van de commissie van drie deskundigen van het OM, de Politie en van Defensie. De minister wil het rapport-Fijnaut niet openbaar maken omdat het is aangemerkt als staatsgeheim. Ook het rapport van de commissie over het rapport-Fijnaut kan daarom niet openbaar worden gemaakt volgens de minister. Een inwoner van Alblasserdam had hierom verzocht op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De rechtbank in Den Haag heeft in juli 2007 het beroep van de inwoner gegrond verklaard, omdat de minister volgens haar niet goed heeft gemotiveerd waarom specifieke delen van de rapporten niet bekend mogen worden. De inwoner komt in hoger beroep bij de Raad van State, omdat hij vindt dat delen van het rapport-Fijnaut geen staatsgeheim zijn. Dit blijkt volgens hem uit een opmerking van de minister in de Tweede Kamer. (zaaknummer 200706007/1)