Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen maakt kennis met nieuwe aanklager Joegoslavië-tribunaal

11 mrt 2008 | "Nederland zal blijven aandringen op volledige medewerking van Servië aan het Joegoslavië-tribunaal." Dat stelde minister Verhagen vanmiddag in een kennismakingsgesprek met de nieuwe hoofdaanklager, Serge Brammertz.

De Belg Brammertz werd op 1 januari 2008 door de Verenigde Naties benoemd tot opvolger van Carla del Ponte, die in totaal 91 van oorlogsmisdaden verdachte personen voor het tribunaal in Den Haag heeft weten te brengen. De Servische generaal Mladic en de voormalige Bosnisch-Servische leider Karadzic zijn nog steeds voortvluchtig.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat Brammertz dat goede werk zal voortzetten," aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). Het mandaat van het Joegoslavie-tribunaal loopt af tegen het eind van 2010. Brammertz zal zich er in de komende drie jaar vooral op richten dat de reeds lopende rechtzaken succesvol worden afgesloten.

"Een belangrijke vraag is, wat er moet worden gedaan als de voortvluchtigen tegen die tijd nog niet zijn gearresteerd of uitgeleverd," zei Verhagen. "We zullen een rechtbasis moeten creëren om ervoor te zorgen dat de internationale rechtsgang ook na 2010 kan worden voortgezet."


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl