CPNB


Persbericht 12-3-2008
Boekenweek 2008 van woensdag 12 tot en met zaterdag 22 maart Boekenweek 2008 over âouderdomâ vitaal geopend met Het Eeuwig Jong Boekenbal

Geheel in overeenstemming met het Boekenweekmotto VAN OUDE MENSCHEN... De derde leeftijd en de letteren is vannacht met grote vitaliteit de 73ste Boekenweek feestelijk geopend met Het Eeuwig Jong Boekenbal.

Het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg werd bezocht door honderden auteurs van alle generaties. Auteurs van het eerste uur, waaronder Boekenweekauteur Bernlef, Harry Mulisch en Simon Vinkenoog maar ook debutanten als Iris Koppe en Jonathan van het Reve.

Tijdens het openingsprogramma `Lust & Dorst Vervallen Nooit' - een eenmalig podiumprogramma van en door auteur/theatermaker Tom Lanoye - toonde Lanoye (1958) samen met Kitty Courbois, Hans Dulfer, Jan Decleir en Will Tura het publiek de onvermoede kanten van de ouderdom. De 73ste Boekenweek vindt plaats tot en met zaterdag 22 maart.

Exact om 00.00 uur opende Bernlef, auteur van het Boekenweekgeschenk De pianoman, de Boekenweek 2008. Hij deed dit door een jazzstuk te spelen op de vleugel, in aanwezigheid van onder anderen de eregasten Renate Dorrestein, auteur van het Boekenweekessay Laat me niet alleen, minister Plasterk en burgemeester Job Cohen.

Tijdens het Boekenbal is op alle mogelijke manieren de derde leeftijd (volgens Van Dale: `oudere levensperiode, vanaf ongeveer 60 jaar') bejubeld en bezongen. Zo baadden ouderen in ezelinnenmelk, konden de gasten zich laten verjongen en verfrissen in `botoxrooms' en na dansen op soulklassiekers en Rhythm & Blueskrakers iets drinken in de Hang-Oud.

Het Boekenweekgeschenk 2008, De pianoman, is tijdens de Boekenweek gratis bij aankoop van ten minste EUR 11,50 aan Nederlandstalige boeken. Op zondag 16 maart kunnen bezitters van het Boekenweekgeschenk op vertoon ervan gratis reizen met de trein, een initiatief van NS. Als hommage aan de liefde van Bernlef voor jazz rijden op die dag bovendien twee treinen waarin onder anderen Louis van Dijk en Benjamin Herman zullen musiceren.

Tijdens de Boekenweek is in de openbare bibliotheken het geheel aan Bernlef gewijde Boekenweek-cv beschikbaar. Het Boekenweekessay Laat me niet alleen van Renate Dorrestein is vanaf 12 maart in de boekwinkel verkrijgbaar voor EUR 2,50.

Voor meer informatie over de Boekenweek en de activiteiten in het land zie www.boekenweek.nl.