Gemeente Zandvoort


College: 'Vervroegen van de sluitingstijden geen goede maatregel om alcoholmisbruik tegen te gaan'

Meer dan 100.000 ouders bepleiten het vervroegen van de sluitingstijden van de horeca om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren op te lossen. Het college van Burgemeester en Wethouders van gemeente Zandvoort voelt daar niks voor. De gemeente heeft een heel pakket maatregelen in stelling gebracht om stapoverlast tot een minimum beperken.

Hieronder volgt de collegebrief.

Onderwerp: alcoholmatiging in relatie tot horecasluitingstijden

Geachte mevrouw Loonen en mevrouw Gorter,

In uw e-mail van 3 december 2007 vraagt u of de Gemeente Zandvoort haar horecasluitingstijden wil vervroegen om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan.

Het vervroegen van de sluitingstijden van de horeca om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren op te lossen lijkt ons niet de meest aangewezen maatregel. Het probleem lijkt meer een financiële kwestie; thuis indrinken is goedkoper. Daarnaast zijn wij van mening dat de ouders die toestaan dat hun kinderen op jonge leeftijd thuis indrinken en laat thuiskomen ook een belangrijke verantwoordelijkheid dragen. De afgelopen jaren is er door de gemeente intensief gewerkt aan preventie van schadelijk alcoholgebruik en ook voor komende jaren is de doelstelling om alcoholmisbruik te verminderen. Dit in de vorm van voorlichting en informatievoorziening. Het sluitingstijdenbeleid van de horeca in de gemeente Zandvoort is gericht op het beperken van de overlast. Het beleid is zo georganiseerd dat er weinig hinder van het uitgaand publiek is. Wij verwachten een verplaatsingseffect naar andere gemeenten in de regio als alleen de gemeente Zandvoort haar horecasluitingstijden vervroegt.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van Zandvoort,

de secretaris, de burgemeester,