Presentatie Rapport Teldersstichting: Veilige basis voor vrije burgers

12/03/2008 08:21

Prof. Mr. B.M. Teldersstichting

Persconferentie 12 maart

Met Frits Bolkestein, Loek Hermans en Mark Rutte

Ter gelegenheid van de publicatie van:
Veilige basis voor vrije burgers. Duidelijke liberale aanpak van veelvoorkomende criminaliteit

De criminaliteit in Nederland is hoog en de Nederlandse bevolking maakt zich daar ernstige zorgen over. Met name de zogenoemde veelvoorkomende criminaliteit - delicten die veelvuldig voorkomen, relatief veel schade veroorzaken, erg hinderlijk zijn voor en zelfs diep ingrijpen in het leven van burgers - is direct van invloed op de gevoelens van onveiligheid die onder burgers leven. Desgevraagd noemen burgers de waarborging van veiligheid het belangrijkste in onze samenleving. Op 12 maart zal de Prof.mr. B.M. Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau ten behoeve van het liberalisme en de VVD, op een persconferentie haar nieuwste publicatie Veilige basis voor vrije burgers presenteren. De samenstellers - drs. L.M.L.A.H. Hermans (voorzitter), drs. F.D. de Beaufort (scribent), mr. M.A.A. van Capelle, prof.dr. W.J. van der Dussen, dr. P.G.C. van Schie, dr. E.J. van der Torre en drs. B. Wijbenga - hebben in dit rapport onderzocht welke problemen de rechtsstaat momenteel ondervindt bij de veiligheidshandhaving en hoe hier verandering in te brengen is.

Bij de aanpak van criminaliteit moet er een balans zijn tussen het stellen van duidelijke grenzen en het bieden van perspectief. De rechtsstaat is momenteel uit balans. In het veiligheidsbeleid ligt de nadruk te vaak nog te zeer eenzijdig op het bieden van perspectief aan delinquenten. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de grote voorkeur voor alternatieve straffen en de terughoudendheid in het opleggen van onvoorwaardelijke vrijheidsstraffen. Mede hierdoor heeft de burger het vertrouwen in de rechtsstaat verloren. De rechtsstaat moet terug in balans worden gebracht. Er moet meer oog komen voor het stellen van duidelijke grenzen aan delinquenten. Perspectief aan hen dient pas daarna - in tweede instantie - worden geboden. Eerst de straf, dan de resocialisatie. Het vertrouwen van de burger in de rechtsstaat moet worden hersteld. De rechtsstaat dient daartoe het geweldsmonopolie steviger ter hand te nemen.

In Veilige basis voor vrije burgers. Duidelijke liberale aanpak van veelvoorkomende criminaliteit worden voorstellen gedaan om de balans in de rechtsstaat terug te brengen en het vertrouwen van de burger te herwinnen.

Op woensdag 12 maart vindt er ter gelegenheid van het verschijnen van Veilige basis voor vrije burgers een persconferentie plaats die wordt voorgezeten door de president-curator van de Teldersstichting Frits Bolkestein. Het eerste exemplaar zal door Loek Hermans worden overhandigd aan Mark Rutte, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. De persconferentie begint om 13.00 uur en wordt gehouden in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.





http://www.teldersstichting.nl