Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 060 MtW
Datum: 12 maart 2008

College GS presenteert uitgangspunten begroting 2009

In 2009 voor E 70 miljoen aan extra investeringen in Fryslân

Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân wil in 2009 fors investeren in de kwaliteit van de provincie Fryslân. Dat staat in de Kaderbrief 2009, die het College vandaag presenteert.

Het College wil in 2009 ruim E 70 miljoen extra vrijmaken om alle ambities in het Coalitie-akoord uit te kunnen voeren. Daarvan is voor een bedrag van E 48 miljoen uit het zogeheten Financieel Kader beschikbaar. Dit bedrag is evenredig verdeeld over de drie thema's minsken, wurk en omjouwing, de pijlers van de begroting 2009.

Het College stelt voor om gebruik te maken van Falcon, de financieringsconstructie waarmee de provincie een voorschot kan nemen op de toekomstige verkoopopbrengst van de Nuon-aandelen. Het College wil via Falcon over E 22 miljoen beschikken. Dit geld wil het College uitsluitend inzetten voor projecten die voor 2/3 gefinancierd worden met externe middelen, bijvoorbeeld door het bedrijfsleven, andere overheden of (landelijke en Europese) structuurfondsen.

Gedeputeerde Galema is trots op de gepresenteerde Kaderbrief. 'Het biedt Provinciale Staten een mooi instrument om samen met het College tot een evenwichtige opbouw van een ambitieuze begroting voor 2009 te komen!'

Provinciale Staten hebben intussen van het College een voorstel in behandeling over de criteria om te bepalen welke projecten in aanmerking kunnen komen voor financiering uit de Falcon-middelen. Verwacht wordt dat de Staten daar op 19 maart a.s. een besluit over nemen.


---- --