Spring Cleaning van Sara Rajaei


Tentoonstelling Gastarbeider Dating sluit af met Iraanse Happening en Vuurfeest

AMSTERDAM, 20080307 -- De Iraanse videokunstenaar Sara Rajaei sluit met haar project Spring Cleaning de tentoonstellingsserie Gastarbeider Dating af. In de dagen voor Nowroz, het Iraanse nieuwjaar, geeft Rajaei een nieuwe vorm aan de traditionele Iraanse voorjaarsschoonmaak. Ze leende Perzische tapijten van landgenoten en presenteert daarop performances, muziek, fotografie, korte films en een Iraanse Happening. Van 12 t/m 16 maart, van 16.00 tot 20.00 uur in Mediamatic. Op 18 maart vanaf 20.00 uur, sluit Gastarbeider Dating af met een Iraans Vuurfeest naast het Post CS gebouw in Amsterdam.

In haar project laat Rajaei zien hoe haar Iraanse afkomst - tot haar eigen verbazing - directe invloed heeft op bijvoorbeeld de muzieksmaak en beeldvorming over Iran bij mensen in haar omgeving. Zo lieten haar Servische vrienden van de band Strada zich inspireren door Iraanse muziek, zingt een Nigeriaanse vriendin in het Farsi, en verdiepten anderen zich in Iraanse dans. Zelf verzamelde ze recente korte films van jonge, in Iran wonende filmers, en toont deze voor het eerst in Nederland.

Zaterdag 15 maart is een speciale dag met een optreden van Sahand Sahebdivani op de Tar, moderne Iraanse Poezie door Nafiss Nia en een Iraanse Happening. In deze Happening laten modeontwerper Nazanin Agarina en videokunstenaar Hadas Itzkovitch de bezoekers in speciaal ontworpen kostuums voor de camera poseren in typisch Iraanse dansposes.

Op dinsdag 18 maart 2008 sluit de tentoonstelling Gastarbeider Dating af met een moderne versie van een eeuwenoud Perzisch feest; het Woensdag Vuurfeest. Alle deelnemende kunstenaars springen vanaf 20.00 uur als eerste over het vuur en luiden daarmee het einde van de serie tentoonstellingen, en het begin van het nieuwe Iraanse jaar in.

Voor het volledige programma zie: mediamatic.net/springcleaning en mediamatic.net/vuurfeest en voor alle zeven projecten van de tentoonstelling: mediamatic.net/gastarbeider

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Michel Langendijk, van Mediamatic 020 - 6389901, u kunt ook direct contact opnemen met Sara Rajaei: 06 - 41033331





Ingezonden persbericht