Ingezonden persbericht


Persbericht

12 maart 2008

Mondriaan Stichting presenteert beleidsplan 2009-2012

In het Beleidsplan 2009 - 2012 concentreert de Mondriaan Stichting zich op haar kerntaak: het bevorderen van de belangstelling voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed. Daarbij zijn internationalisering, culturele diversiteit en maatschappelijke verbindingen prioriteit. De ondersteuningsmogelijkheden worden, in vervolg op het vorige beleidsplan, verder vereenvoudigd en aangescherpt. Ze zijn meer toegesneden op de behoeften van de aanvragers. Naast de ondersteuning van projecten wil de Mondriaan Stichting ook een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld professionalisering, reflectie en debat.

Uitgangpunt
De Mondriaan Stichting heeft onder aanvragers, adviseurs en samenwerkingspartners de behoeftes en de belangrijkste ontwikkelingen geïnventariseerd. Dat gebeurde onder meer door bijeenkomsten, (extern) onderzoek en internationale vergelijking. Het uitgangspunt voor het beleid is de overtuiging dat de maatschappij baat heeft bij kunst en erfgoed van excellente kwaliteit en een sterke cultuursector. De intrinsieke waarde van kunst en erfgoed staat buiten kijf: ze vormen de immateriële waarde van een samenleving. Vanuit dit uitgangspunt wil de Mondriaan Stichting eraan bijdragen dat sterke relaties met die samenleving worden gelegd en onderhouden, dat de waarde van kunst en erfgoed wordt (h)erkend en op waardering kan rekenen.

Financiering van afname
Culturele organisaties kunnen vanaf 2009 een bijdrage aanvragen voor drie activiteiten: de ontwikkeling en voorbereiding van een project, de uitvoering van een project en een voorbeeldstellende, meerjarige programmering. Deze drie mogelijkheden vervangen de huidige regelingen. Andere instrumenten zijn prijzen en de Kunstkoop. Dit nieuwe beleid betekent met name voor erfgoedinstellingen (musea, archieven) een verruiming: zij konden nog niet eerder voor meerjarige programmeringen ondersteuning aanvragen.

Voorwaardenscheppende activiteiten
Professionaliteit is een voorwaarde voor inhoudelijke kwaliteit en duurzaam publieksbereik. De Mondriaan Stichting wil graag bijdragen aan een krachtige cultuursector met professionele organisaties, die in staat zijn publiek voor langere tijd aan zich te binden. Daarom worden ook activiteiten voor het versterken van de cultuursector ondersteund en geïnitieerd op de terreinen van excellentie en innovatie, professionalisering en internationalisering. Nieuw is bijvoorbeeld de introductie van een Leiderschapsprogramma voor de cultuursector, dat door een groot aantal instellingen wordt onderschreven.

Internationalisering en promotie
In het al eerder ingediende Internationale beleidsplan is de belangrijkste ontwikkeling de grotere aandacht voor internationalisering: het stimuleren van internationale programmering en netwerken in Nederland. In dit kader past ook het Nieuwsgierigheidsbeleid, de bijzondere samenwerking met Stichting Doen en Hivos in Arts Collaboratory en de investering in culturele uitwisseling met de Mediterrane en Arabische wereld.

Overige activiteiten
Naast de bovengenoemde activiteiten blijft de Mondriaan Stichting ook een aantal taken uitvoeren op het terrein van onder meer aankopen (incidentele aankopen Collectie Nederland, volkenkundige aankopen), behoudskosten Wet Behoud Cultuurbezit, eCultuur, Veiligheidszorg collectiebeherende niet-rijksinstellingen en de advisering over Erfgoed van de Oorlog en Cultureel beleggen.

Financiën
De Mondriaan Stichting vraagt een bijdrage van E 22 miljoen per jaar. Dit is meer dan in de huidige periode. Dat wordt veroorzaakt door onder meer door de overheveling van Geldstroom BKV- en Cultuurnotamiddelen. Verder zijn de projectkosten en het aantal aanvragen gestegen en worden nieuwe ondersteuningsmogelijkheden geïntroduceerd. Ook de uitbreiding van de mogelijkheden op erfgoedterrein doet de kosten stijgen.

Bijeenkomsten
In april en mei organiseert de Mondriaan Stichting een aantal bijeenkomsten in het land om het nieuwe beleidsplan te presenteren. De eerste zal plaatsvinden op 7 april in Museum het Princessehof in Leeuwarden. Voor de andere data en locaties zie www.mondriaanfoundation.nl.

Het Beleidsplan 2009-2012 is verkrijgbaar bij de Mondriaan Stichting, via info@mondriaanfoundation.nl of 020 676 20 32.



Ingezonden persbericht