Gemeente Enkhuizen


Gemeentegrenzen spelen geen rol meer bij het uitrukken van de brandweer

Welk brandweerkorps uitrukt voor een brand of een spoedeisende hulpverlening is voortaan niet meer afhankelijk van de gemeente waarin het incident plaatsvindt maar van welke eenheid het snelst ter plaatse kan zijn.

Tijdwinst
Dat is kort gezegd de wijze waarop brandweerkorpsen in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vanaf 12 maart gaan werken. De centralist van de Meldkamer kijkt bij een alarmering als eerste naar welke beschikbare brandweerauto het snelst ter plaatse kan zijn. In de praktijk kan het dus voorkomen dat bij een brand in de ene gemeente het blusvoertuig van de buurgemeente komt voorrijden. Berekeningen hebben uitgewezen dat daarmee een tijdwinst van 1 tot 11 minuten kan worden geboekt.

Discussie
Over het opheffen van gemeentegrenzen wordt in brandweerland al geruime tijd gesproken. Het lijkt zo logisch. Een brandweerauto die het dichtst bij de brand of het ongeval geparkeerd staat, vertrekt ook als eerste naar de plek des onheils. Toch heeft dit onderwerp nog niet zo heel lang geleden tot soms emotionele discussies geleid. 'Wat moet de brandweer van de buren in ons werkgebied', was het gevoel dat onder menig vrijwilliger van de brandweer leefde. In augustus 2005 zag in Noord-Holland Noord het rapport 'Regionaal repressief dekkingsplan' het levenslicht. In opdracht van de toenmalige Regionale Brandweer Noord-Holland Noord werd door een extern adviesbureau een inventariserend onderzoek gedaan naar de aanrijtijden van de brandweer. Ook mochten de onderzoekers analyseren of de brandweerzorg op efficiënte wijze gestalte kreeg.

Samenwerken
Nu, ruim twee jaar later, is het opheffen van de gemeente grenzen voor brandweerzorg bijna een feit. Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waarin 26 gemeenten samenwerken, volgt daarmee een landelijke ontwikkeling. Op 12 maart gaat de meldkamer over op alarmering die zich niets meer aantrekt van een gemeentegrens, maar uitsluitend reageert op de dichtstbijzijnde brandweerkazerne. Het regionale dekkingsplan geldt daarbij als uitgangspunt. In dat dekkingsplan is de volledige regio verdeeld in 3500 vakjes. Deze vakjes staan gelijk aan gebieden. In 500 van de 3500 gebieden komt voortaan een ander voertuig dan het voertuig van de 'eigen' brandweer voorrijden. Dat komt neer op 15 procent van alle uitrukken.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl