(gecorrigeerde versie, zie nr 6 Trafigura-zaak)

Raad van State

Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden


1. 200604662/1
datum van uitspraak: woensdag 12 maart 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Mahler 4" van de gemeente Amsterdam langs Zuidas A10) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Mahler 4" van de gemeente Amsterdam. Het bestemmingsplan maakt deel uit van het project Zuidas, dat wordt ontwikkeld langs de A10 Zuid in Amsterdam. De Zuidas wordt ontwikkeld tot een centrum van werkgelegenheid, wonen en voorzieningen. Het plan voorziet onder meer in 160.000 m² kantoren, ongeveer 200 woningen en een parkeerkelder voor ruim 2000 parkeerplaatsen. Een inwoner van Amsterdam is tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit in het gebied. Deze procedure is een vervolg op een eerdere procedure die bij de Raad van State is gevoerd over hetzelfde bestemmingsplan. Het toenmalige goedkeuringsbesluit is toen door de Raad van State vernietigd. Die uitspraak van 22 juni 2005 is, onder het zaaknummer 200406192/1, op deze site te vinden via 'Zoek in uitspraken'. De zaak is op 3 januari van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer:


Zie het origineel

2. 200607251/1
datum van uitspraak: woensdag 12 maart 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Gershwin" langs Zuidas A10 in Amsterdam) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Gershwin" van de gemeente Amsterdam. Het plangebied Gershwin ligt in het hart van het Zuidasgebied en 190 meter ten zuiden van de zuidelijke rijbaan van de A10. Het plan voorziet onder meer in 45.000 m² kantoren en meer dan duizend nieuwe woningen. Onder meer een inwoner van Amsterdam en BP Nederland B.V. zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De inwoner vreest voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit in het gebied. BP is het er niet mee eens dat als gevolg van het plan een benzinestation van het bedrijf in het gebied weg moet. Deze procedure is een vervolg op een eerdere procedure die bij de Raad van State is gevoerd over hetzelfde bestemmingsplan. Het toenmalige goedkeuringsbesluit is toen door de Raad van State vernietigd. Die uitspraak van 22 juni 2005 is, onder het zaaknummer 200406190/1, op deze site te vinden via 'Zoek in uitspraken'. De zaak is op 3 januari van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer:


Zie het origineel

3. 200701994/1
datum van uitspraak: woensdag 12 maart 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Regionaal Bedrijventerrein Twente" van de gemeente Almelo) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Regionaal bedrijventerrein Twente" van de gemeente Almelo. Dit plan maakt de realisatie van een bedrijventerrein van 200 hectare ten zuiden van Almelo mogelijk. De plannen voor het bedrijventerrein moeten nog wel nader worden uitgewerkt in een zogenoemd 'uitwerkingsplan'. Een aantal agrariërs uit Bornerbroek vreest dat de luchtkwaliteit ter plekke zal verslechteren. Dit komt volgens hen niet alleen door de verkeersaantrekkende werking van de bedrijven die zich op het terrein zullen vestigen, maar ook door de uitstoot van de bedrijven zelf. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De bedrijven van de agrariërs liggen in het gebied waar het bedrijventerrein zal komen. De zaak is op 4 februari van dit jaar op zitting behandeld. Eerdere pogingen van de provincie om het regionaal bedrijventerrein te realiseren door middel van het vaststellen van een provinciaal streekplan zijn bij de Raad van State gestrand. Die uitspraken met zaaknummers 200200160/1 en 200505698/1 zijn te vinden op deze site via 'Zoek in uitspraken'. Zie eveneens de uitspraak met zaaknummers 200703638/1 en 200703800/1 die ook op 12 maart 2008 openbaar wordt gemaakt.
Lees meer:


Zie het origineel

4. 200703638/1 en 200703800/1
datum van uitspraak: woensdag 12 maart 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik inhoudsindicatie:

(Vrijstelling van bestemmingsplan voor Regionaal Bedrijventerrein Twente) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft verleend voor de eerste tranche van het Regionaal Bedrijventerrein Twente. Op basis van het bestemmingsplan dat nu nog geldt is het niet mogelijk om het terrein, dat ook wel bekend is onder de nieuwe naam XL Businesspark Twente, aan te leggen. Daarom heeft het gemeentebestuur de vrijstelling verleend. Een aantal agrariërs uit Bornerbroek is tegen de vrijstelling in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de luchtkwaliteit ter plekke zal verslechteren. Dit komt volgens hen niet alleen door de verkeersaantrekkende werking van de bedrijven die zich op het terrein zullen vestigen, maar ook door de uitstoot van de bedrijven zelf. De zaak is op 4 februari van dit jaar op zitting behandeld. Zie eveneens de uitspraak met zaaknummer 200701994/1 die ook op 12 maart 2008 openbaar wordt gemaakt.
Lees meer:


Zie het origineel

5. 200705078/1
datum van uitspraak: woensdag 12 maart 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Monumentenwet inhoudsindicatie:

(Weigering om Mijnsteenberg Oranje Nassau IV in Heerlen aan te wijzen als beschermd monument) Uitspraak over de weigering door de minister van VROM om de Mijnsteenberg Oranje Nassau IV in Heerlen aan te wijzen als beschermd monument. De stichting die zich inzet voor het behoud van de berg heeft verzocht om de aanwijzing. De langgerekte berg, die een oppervlakte van elf hectare heeft en 45 meter hoog is, is opgebouwd uit resten van het mijngraven in de jaren dertig van de vorige eeuw. Inmiddels bevinden zich er onder meer bomen en wandelpaden op. De minister heeft het verzoek van de stichting afgewezen omdat de berg volgens hem onvoldoende monumentale waarde heeft en niet representatief is voor andere bergen uit dezelfde periode. De stichting bestrijdt dit en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eerder stelde de rechtbank in Maastricht de stichting in het ongelijk. De zaak is op 25 januari van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer:


Zie het origineel

6. 200705164/1
datum van uitspraak: woensdag 12 maart 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur inhoudsindicatie:

(Verzoek van Trafigura Beheer B.V. om informatie over de gebeurtenissen met het schip Probo Koala) Uitspraak over de weigering door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat om aan Trafigura Beheer B.V. informatie te verstrekken over de stoffen die zich aan boord van het schip de Probo Koala bevonden. Dit, naar aanleiding van de gebeurtenissen op 19 augustus 2006 in Ivoorkust, waar de Probo Koala stoffen heeft overgedragen aan een lokaal afvalverwerkingsbedrijf in de hoofdstad Abidjan. Trafigura, één van de grootste oliehandelaren ter wereld, had het schip gecharterd. Daags na de overdracht van de stoffen zijn meer dan duizend inwoners van Abidjan ziek geworden en een aantal inwoners overleden. De regering van Ivoorkust is gevallen naar aanleiding van deze kwestie. Trafigura, een in Amsterdam gevestigd bedrijf, dat vanuit London wordt geleid, heeft de minister onder meer verzocht om informatie te verschaffen over de resultaten van het onderzoek naar de stoffen die zich aan boord van het schip bevonden. Verder wil Trafigura inzage krijgen in alle stukken van de staatssecretaris over de gebeurtenissen. De staatssecretaris heeft een deel van de verzochte informatie verschaft aan Trafigura en het verzoek voor het overige afgewezen. Het bedrijf is het niet eens met de gedeeltelijke afwijzing en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eerder is hij door de rechtbank in Amsterdam in het ongelijk gesteld. De zaak is op 29 november van vorig jaar op zitting behandeld.
Lees meer:


Zie het origineel

7. 200705746/1
datum van uitspraak: woensdag 12 maart 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur inhoudsindicatie:

(Verzoek aan minister van Binnenlandse Zaken om inzage in dossier Louis Sévèke) Uitspraak over de afwijzing door de minister van Binnenlandse Zaken van het verzoek van de erven van J.L.B. Sévèke om inzage te krijgen in zijn dossier dat de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu: AIVD) heeft aangelegd. Het gaat om de vermoorde Nijmeegse activist Louis Sévèke. Sévèke heeft de minister in 1992 om de inzage verzocht. Namens hem zetten zijn broer en zus de juridische procedure voort. Eerder heeft de rechtbank in Arnhem hun beroep ongegrond verklaard. Volgens de rechtbank is met het overlijden van Sévèke geen sprake meer van een persoonlijk recht om inzage te krijgen in de eigen gegevens. Tegen die uitspraak zijn de broer en zus in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 17 januari van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer:


Zie het origineel

8. 200705783/1
datum van uitspraak: woensdag 12 maart 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Verzoek om toestemming voor adopteren buitenlands kind door Jehova's getuigen) Uitspraak over het verzoek van een echtpaar uit Veenendaal aan de minister van Justitie om toestemming te krijgen om een buitenlands kind te mogen adopteren. De minister heeft geweigerd de aanvraag in behandeling te nemen, omdat het echtpaar geen verklaring wil ondertekenen waarin staat dat zij akkoord gaan met alle gangbare medische behandelingen voor het kind. Het echtpaar wil vanwege hun geloofsovertuiging (Jehova's getuigen) niet dat bij het kind eventuele bloedtransfusies worden uitgevoerd. Het echtpaar is tegen de afwijzing door de minister in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat aan het toedienen van bloedtransfusies ernstige risico's kleven, terwijl er andere, betere behandelmethoden zijn. Eerder zijn zij door de rechtbank in Utrecht in het ongelijk gesteld. De zaak is op 13 februari van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer:


Zie het origineel

9. 200706101/1
datum van uitspraak: woensdag 12 maart 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Weigering om op landgoed in Noordlaren eigen grafkelder aan te mogen leggen) Uitspraak over de weigering door de gemeente Haren om grond aan te wijzen voor de aanleg van een bijzondere begraafplaats. Een inwoner van Noordlaren had verzocht om de aanwijzing, omdat hij op zijn eigen landgoed een grafkelder wil maken. Volgens het college is dit in strijd met het bestemmingsplan en heeft de inwoner geen historische binding met het landgoed. De inwoner is het daar niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eerder is hij door de rechtbank in Groningen in het ongelijk gesteld. De zaak is op 13 februari van dit jaar op zitting behandeld.
Lees meer:


Zie het origineel
pagina: 1