Nederlands Uitgeversverbond

Freedom to Publish Prize 2008. Nomineer uw prijswinnaar!

Dit jaar sponsort de Groep Algemene Uitgevers (GAU) de Freedom to Publish Prize in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad 2008. De prijs wordt uitgereikt op 18 september 2008, aan het begin van het symposium over neo-censuur, dat tot en met 20 september 2008 in Amsterdam plaatsvindt.

Een cultuur waarin volop ruimte is voor open meningsvorming en een diversiteit aan meningen is van groot belang. Alleen dan kan de pluriformiteit van een kwalitatief hoogstaand en onafhankelijk aanbod van boeken en andere media worden gewaarborgd. Bij de vrijheid van meningsuiting hoort ook de mogelijkheid om kritisch te schrijven over maatschappelijke ontwikkelingen. Moed kan niet alleen worden verwacht van de (bedreigde) auteurs. Ook uitgevers van boeken, kranten en tijdschriften leveren hun eigen bijdrage aan de instandhouding van de vrijheid van meningsuiting. De Freedom to Publish Prize van de International Publishers Association (IPA) wordt jaarlijks uitgeloofd voor uitzonderlijke moed in het hoog houden van de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van publicatie. De winnaar ontvangt een geldprijs van 5.000 Zwitserse Francs (circa 3.000 euro).

Met de sponsoring van deze prijs wil de GAU het belang dat de Nederlandse uitgevers hechten aan de vrijheid van meningsuiting onderstrepen en tevens aandacht vragen voor de gevaren van (neo-)censuur.

Nominaties kunnen worden ingediend bij Alexis Krikorian van de IPA. De nominaties dienen voor 18 april 2008 binnen te zijn bij de IPA. De jury (het bestuur van de IPA) stemt vervolgens op 11 mei 2008. Klik hier voor het nominatieformulier. De GAU stelt uw bijdrage zeer op prijs.