Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - MELKWEG AMSTERDAM
KUBUS & BANGBANG
Pie & Mash album release

Melkweg, Oude Zaal * vrijdag 14 maart * 22.00 uur * ¤ 12,50 + lidm.

Rauw en oprecht, is het eerste wat in je opkomt als je het samenwerkingsproject tussen de Britse rapper BangBang en Kubus, de onbetwiste koning van de Nederlandse biets, beluistert. Het illustere Nederlands/Britse duo zal vanavond het ovenverse, maar rauw geserveerde 'Pie & Mash' in de Melkweg presenteren. Het album is volgeperst met een dertigtal veelzijdige tracks waar BangBang zijn city speak rhymes vol in je gezicht spit en Kubus zijn unieke hiphopbeats met elektro- en drum 'n bassinvloeden dreunend de speakers uit pompt. De dubbel-cd bevat maar liefst 30 tracks aan nieuwe, frisse muziek dat met een onwaarschijnlijke combinatie van ongedwongen Hollandse beats en scherpe Britse vocalen blijft verrassen. Met slechts drie gastbijdragen van Sticks (Opgezwolle), Envy en Timmy laat het recept voor deze Pie & Mash weinig ruimte voor andere ingredienten dan Kubus & BangBang.

De zeer onwaarschijnlijke samenwerking tussen de Zwolse bietsmid Kubus (bekend van samenwerkingen met Opgezwolle, Extince, Duvelduvel en Typhoon) en de door het leven getekende Britse mc BangBang vond zijn oorsprong in 2007. BangBang, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Oost London en van half-Jamaicaans/Ierse komaf was zeer gecharmeerd van een opname van Kubus op Lowlands en nam als een razende contact op met de Nederlandse bietproducer. Het resultaat 'Learning Curve' liet niet lang op zich wachten. 'Mixed race music' noemde BangBang het; zelftherapie gegoten in een jasje van warme synthhop met een vleugje electro en drum 'n bass.

Na het bijna een jaar zonder nieuw materiaal van het illustere duo te moeten stellen is de honger naar meer Kubus & BangBang evident. Tijd voor een waardige opvolger, een dubbele portie gezonde kost welteverstaan. Pie & Mash is namelijk een dubbel-cd die vernoemd is naar een gerecht dat typisch is voor de arbeidersklasse uit London: vleespastei met aardappelpuree. Gooi daar de oerhollandse bieten van Kubus bij en je hebt een hoogst smakelijk recept. De hieruit resulterende mix is nog het best te vergelijken met grime, maar BangBang noemt zich het liefst de pionier met zijn zelfbenoemde synthhop. Kubus staat al sinds jaar en dag aan de nationale én internationale top met zijn geheel eigen bietproducties. De laidback spoken word tot agressief spittende rhymes van BangBang laten zich dan wel vergelijken met Mike Skinner of Dizzee Rascal, maar de emoties die de voormalige crackjunk ermee gepaard laat gaan zijn ongekunsteld en oprecht. Een uniek duo van nationale én
internationale allure.



Ingezonden persbericht