Universiteit Maastricht

Trefwoorden: vaatwandstructuur, atherosclerose, TPLSM
Promotie drs. Remco T.A. Megens
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr. D.W. Slaaf;
co-promotores: Dr. M.A. van Zandvoort; dr. M.G. oude Egbrink. Titel: "Vital imaging of large arteries using two-photon laser scanning microscopy: focus on the arterial wall".
Vrijdag 14 maart 2008 14.00 uur

Veranderingen in eigenschappen van de arteriële vaatwand kunnen leiden tot ziekten zoals atherosclerose (aderverkalking). Ondanks de huidige kennis over bloedvaten en atherosclerose zijn de mogelijkheden voor het op cellulair niveau bestuderen van zowel structurele als functionele eigenschappen van de vaatwand tot nu toe beperkt. Een verbeterd inzicht in structurele en functionele eigenschappen van de vaatwand kan mogelijk leiden tot meer kennis over (de ontwikkeling van) atherosclerose.
In dit proefschrift is `twee-foton laser scanning microscopie (TPLSM)' toegepast voor het op cellulair niveau visualiseren van structurele en functionele vaatwandeigenschappen. De beschreven methoden bieden een nieuwe kijk op de eigenschappen van grote bloedvaten en dragen bij aan nieuwe inzichten in ziektebeelden zoals atherosclerose.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.