Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Eerste dodo-tentoonstelling op Mauritius

PERSBERICHT
Leiden
7 maart 2008

Op vrijdag 14 maart 2008 om 15.30 uur opent de heer Mahendra Gowressoo, minister van kunst en cultuur in Mauritius, de expositie De wereld van de Dodo in het Natural History Museum in Port Louis, Mauritius. Het is de eerste dodo-expositie op Mauritius. In deze nieuwe permanente tentoonstelling zijn de recent gevonden botten van de dodo te zien, filmmateriaal van de huidige opgravingen en tientallen afbeeldingen die de geschiedenis van de dodo vertellen. In De wereld van de Dodo staat het unieke complete skelet van de dodo (Raphus cucullatus) naast exemplaren van de uitgestorven Hollandse duif en uitgestorven reuzenschildpadden.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de spectaculaire vondst in oktober 2005 van meerdere dodobotten en fossielen van andere uitgestorven inheemse dieren en planten. Deze ontdekking werd gevolgd door opgravingen in de Mare aux Songes in 2006 en 2007. Daar werd een massagraf blootgelegd dat een rijkdom aan Dodobotten opleverde. De ontdekking bood bovendien de mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek te doen naar het functioneren van eilandecosystemen voordat de mens daar voet aan wal zette. Het mysterie van de verdwijning van de Dodo houdt wetenschappers over de hele wereld tot op de dag van vandaag bezig.
Mede door de wereldwijde persaandacht voor de vondst krijgt de eeuwenoude band tussen Mauritius en Nederland een nieuwe impuls. Het Tropenmuseum in Amsterdam is gevraagd om de tentoonstelling te helpen realiseren, in samenwerking met de Mauritius Museum Council, nationaal natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden, en instituten die deel uitmaken van het Dodo Research Programme.

Icoon voor het uitsterven van soorten
De dodo is een wereldwijd icoon voor het uitsterven van soorten; in brede zin illustreert de tentoonstelling dan ook het belang van het behoud van soorten. Onderwerpen als biodiversiteit, klimaatverandering en bescherming van bedreigde diersoorten worden belicht. Het doel van de expositie is een bijdrage te leveren aan het beheer en de bescherming van bedreigde natuurgebieden op Mauritius en elders ter wereld.

Dodoroute
De permanente dodotentoonstelling in het Natural History Museum in Port Louis is een pilot project. In de toekomst kan de expositie worden uitgebreid met nieuwe gegevens, zoals DNA uit dodobotten. Ook hopen de organisatoren dat de tentoonstelling deel wordt van een toekomstig Dodo Trail; een route die loopt vanaf het Natural History Museum, Port Louis, naar een nieuw dodo museum (of bezoekerscentrum) bij de Mare aux Songes en langs andere belangrijke plaatsen zoals Vieux Grand Port, waar de Hollanders het eerst voet aan wal zetten. Deze dodoroute zou een ideale basis vormen voor het ontwikkelen van educatieve programma's voor scholen, inwoners van Mauritius en toeristen.

Het Dodo Research Programme
Het Dodo Research Programme is een Mauritiaans-Nederlands onderzoeksinitiatief dat is opgezet na de eerste ontdekking van het dodo massagraf in 2005. Dit internationale onderzoeksinitiatief heeft als doel om de wereld van de dodo te reconstrueren en om te bepalen welke factoren hebben geleid tot zijn uitsterven. Daarnaast wil het Dodo Research Programme haar wetenschappelijke vondsten voor het grote publiek toegankelijk maken in tentoonstellingen in samenwerking met musea in Mauritius en Nederland.

Persinformatie
Astrid Kromhout, afdeling Marketing Naturalis 071-56 87 625.

Beeldmateriaal
Dodo tekening uit 1658

Dodovondsten Mauritius

Selectie Dodovondsten Mauritius

Achtergrond informatie
Compleet archief over de Dodo en de expedities

Algemeen beeldmateriaal en het logo van Naturalis » Het beeldmateriaal is rechtenvrij en in hoge resolutie te downloaden.