Provincie Noord-Holland

Datum

14-3-2008

Onderwerp

Provincie Noord-Holland wil een sobere en rechtlijnige Afsluitdijk

Harold IJskes

De provincie Noord-Holland wil de Afsluitdijk ook na de versterking sober en rechtlijnig houden en de unieke weidse beleving zoveel mogelijk bewaren.

Hierbij wil de provincie meer aandacht voor de natuur rondom de dijk en onderzoek naar de toepassings-mogelijkheden van duurzame energie, zoals: zonne-energie, getijde-energie, energie uit asfalt en windenergie. Verder moet de Afsluitdijk een proeftuin worden voor de laatste ontwikkelingen op het gebied van kustverdediging en duurzame energie. Ook moet de dijk aantrekkelijker worden voor toeristen en recreanten. Alle ontwikkelingen rondom de afsluitdijk worden geconcentreerd op bestaand ontwikkeld gebied, zoals de koppen van de dijk en de omgeving van het monument.

Door de stijging van de zeespiegel is het noodzakelijk dat de 75 jaar oude Afsluitdijk moet worden verhoogd en versterkt. Door het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincies Noord-Holland en Friesland en de gemeenten Wûnseradiel en Wieringen is gezocht naar ideeën hoe dit het beste te doen en tegelijkertijd extra mogelijkheden van de dijk te benutten. Deze ideeën worden op vrijdag 14 maart gepresenteerd tijdens het symposium Toekomstideeën voor de Afsluitdijk georganiseerd. Tijdens het symposium wordt ook het startsein gegeven voor een marktverkenning.

De 75-jarige Afsluitdijk is 32 kilometer lang en gemiddeld 90 meter breed. Elke afwateringssluis is 12 meter breed en 4 meter diep. Voor de aanleg van de Afsluitdijk was 15 miljoen kubieke meter keileem en 27 miljoen kubieke meter zand nodig. Over de dijk loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook North Sea Trail geheten. De E9 loopt langs de kust van Portugal naar de Baltische staten. De route loopt ook over ruim 50 km zeedammen, waarvan de Afsluitdijk met 32 de langste is.