Gemeente Gilze en Rijen

14 03 2008

Kunst groeit op het Burgemeester Sweensplein

Met het planten van een boom is vorige week op het Burgemeester Sweensplein in Rijen een begin gemaakt met een nieuw kunstwerk van Kees Verbeek.

Ongeveer twee jaar geleden ontstond bij Buurtvereniging De Toekomst het idee om na de herinrichting van het Burgemeester Sweensplein een kunstproject te starten. Het moest de finishing touch worden. Een werkgroepje met kunstliefhebbers uit de buurt en John Merkus (beleidsmedewerker kunst en cultuur) gingen aan de slag. Zij formuleerden een kunstopdracht met daarin termen als ontluikend, veelzijdig, spannend, oog voor het plein. Hiermee legden ze de basis. Foto: Dagpauwoog Design, Margot Wijbrans

Selectie
Met ondersteuning van de NBKS (Nieuwe Brabantse Kunst Stichting) maakte de werkgroep vervolgens een eerste selectie van kunstenaars, die deze kunstklus zouden kunnen klaren. Na een spannende presentatie aan de buurt kreeg Kees Verbeek uit Eindhoven de opdracht. Kees ontwierp een ontluikende cocon met daarbij een boom met prachtig rood blad.

Geboorte
Een kunstwerk is net een kind. Het wordt gewild, het wordt gemaakt, het groeit en wordt geboren. We zitten nu in de fase van de geboorte. Op 4 maart jl werd de boom geplant. Het is de bedoeling dat eind mei de bronzen cocon wordt geplaatst. Daarna volgt de officiële onthulling van het kunstwerk.