Provincie Utrecht

PS leggen oor te luisteren bij betrokken gemeenten Vecht- en Plassengebied

14-3-2008 -

Hooravonden over herindeling

De komende weken gaat een delegatie van de Statencommissie Bestuur, Europa en Middelen haar oor te luisteren leggen bij de bestuurders en inwoners van de gemeenten die zijn betrokken bij de herindeling van het Vecht- en Plassengebied. Wat vinden zij van het voorstel van GS om de gemeenten Abcoude, Breukelen, Loenen en De Ronde Venen samen te voegen? En zijn zij van mening dat Maarssen inderdaad zelfstandig moet blijven? De belanghebbenden krijgen tijdens een drietal hooravonden op 20 en 27 maart en 7 april de gelegenheid om hun visie op het herindelingsadvies kenbaar te maken aan PS. Op 19 mei nemen PS een besluit over het herindelingsadvies.

Op 20 maart gaan de Statenleden naar de gemeente Maarssen waar zij vanaf 19.30 de mening van de Maarssense bestuurders en inwoners horen. Deze hooravond is in de raadzaal van gemeentehuis Goudestein aan de Diependaalsedijk 19 in Maarssen.

Een week later, op 27 maart, bezoeken zij Motel Breukelen (langs de A2) waar eerst over de mening van Breukelen wordt gesproken van 19.30 tot 20.30 uur. Aansluitend focussen de Statenleden zich op de gemeente Loenen van 21.00 tot 22.00 uur.
De laatste hooravond is op 7 april. De Statenleden bezoeken eerst het gemeentehuis van Abcoude waar zij van 19.30 tot 20.30 uur de mening van die gemeente horen. Vervolgens vertrekken ze naar De Ronde Venen, waar van 21.00 tot 22.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Mijdrecht deze gemeente centraal staat.

Op 21 april spreken de Statenleden over het herindelingsvoorstel tijdens hun commissievergadering, waarna zij op maandag 19 mei een besluit nemen tijdens de PS-vergadering.
Als de Staten instemmen met het herindelingsadvies, wordt het verstuurd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister maakt een voorstel voor een herindelingsregeling en stuurt dit binnen vier maanden naar de ministerraad. De ministerraad vraagt advies aan de Raad van State, waarna de Parlementaire behandeling in Tweede en Eerste Kamer in 2009 plaats kan hebben. De inwerkingtreding van de wet kan dan op 1 januari 2010 geschieden.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-258 2522