vem-opbrengst Rassenkeuze snijmaïs â Focus op VEM/kgds en VEM-opbrengst 14 mrt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Bij de rassenkeuze voor snijmaïs is een eerste selectie op basis van VEM/kgds en VEM-opbrengst de beste insteek. Hierin wordt de voederwaarde van de hele maïsplant gewaardeerd. Aansluitend kan afhankelijk van bedrijfsomstandigheden zoals productieniveau of maïsaandeel bewust gekozen worden voor rassen met een hoog zetmeelgehalte of een ras met een wat hogere celwandverteerbaarheid. Voor een goede rassenkeuze kunt u zich het beste richten op de Aanbevelende Rassenlijst. Deze is te vinden in het hoofdstuk Rassenkeuze van het Handboek Snijmaïs.

Momenteel wordt er bij de snijmaïsrassenkeuze in de praktijk erg veel gefocust op zetmeelgehalte en zetmeelopbrengst. Zetmeel is een heel belangrijk component in de voeding van melkkoeien, maar een gemiddelde maïs bestaat voor slechts 35% uit zetmeel, voor 40% uit celwanden en voor 25% uit andere componenten zoals eiwit, suiker, vet en ruw as. Bij een focus puur op zetmeel vergeet je dus gemakshalve de waardering van 65% van de maïs die ook door de koe moet.
Uit recente voederproeven is gebleken dat (bestendig) zetmeel de melkproductie positief beïnvloed. Toch moet de waarde van de celwandverteerbaarheid niet onderschat worden. Het zorgt voor voldoende energie op pensniveau, wat een gunstig effect heeft op de benutting van het voer door een koe en daarmee ook weer op de melkproductie.

Sommige maïstelers twijfelen of de maïs uiteindelijk als snijmaïs of als korrelmaïs zal worden geoogst. Het advies is: kies zowel qua teelt als ras bewust voor snijmaïs of korrelmaïs en niet voor een dubbeldoelras. Dit geeft het hoogste resultaat. Wil je echt niet kiezen stem de teelt dan in ieder geval af op korrelmaïs, dus 85.000 pl/ha. Ook bij de rassenkeuze gaat dan de voorkeur uit naar een korrelmaïsras, dit in verband met de betere oogstbaarheid (stevigheid en stengelrotresistentie). De keuze van een korrelmaïsras kunt u het beste maken op basis van het Rassenbulletin Korrelmaïs 2008.

Ga voor meer informatie over het project Handboek Snijmaïs naar de website van Productschap Zuivel.

Contact
Herman van Schooten
Tel. 0320 - 293 438
herman.vanschooten@wur.nl