FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Installatiebedrijven bij DSM vrijdag in staking

Werknemers van vijf installatiebedrijven die werkzaamheden bij DSM en andere bedrijven in de regio uitvoeren, gaan vrijdag in staking. FNV Bondgenoten heeft de werknemers opgeroepen het werk voor 24 uur neer te leggen om zo hun onvrede te uiten over het cao-bod van hun werkgevers.

Petra Bolster, bestuurder FNV Bondgenoten: "De werkgevers willen nog steeds geen afspraken maken over een fatsoenlijke cao voor hun werknemers. Met stakingen proberen we ze duidelijk te maken dat we het echt menen."

De staking die vrijdag bij DSM plaatsvindt, is niet gericht op het chemieconcern maar op de installatiebedrijven die voor hen werken. Bolster: "Dat DSM mogelijk last heeft van de acties, kunnen wij helaas niet voorkomen. We hebben de installatiebedrijven ruim op tijd laten weten dat deze acties er aan komen. Ze hebben allemaal de kans gehad om goede afspraken te maken en zo een staking te voorkomen. Ze hebben dus ook meer dan genoeg tijd gehad om DSM en hun andere klanten die door de acties getroffen worden, op de hoogte te stellen."

De stakingen in de kleinmetaal zijn op 22 februari begonnen. Tijdens estafettestakingen leggen dagelijks vele honderden werknemers bij talloze bedrijven door het hele land hun werk voor 24 uur neer. In totaal is er al bij ruim 400 bedrijven door meer dan 10.000 werknemers gestaakt. Inzet van de stakingen is een fatsoenlijke cao, met onder meer 3,5 procent loonsverhoging, geen afschaffing van leeftijdsdagen, handhaven van de oude arbeidstijdenwet in de cao en investeringen in scholing en opleiding van werknemers.

---