'Waterinnovatiemakelaar' helpt bijzondere vindingen de markt op

14/03/2008 12:36

NWP - Stichting Netherlands Water Partnership

Een reactor met wormen die vervuild slib kan verwerken, algengroei meten met een satelliet en 'the Dutch Rainmaker'. In de Nederlandse watertechnologie vinden veel innovaties plaats, maar nog te weinig daarvan vinden de weg naar de markt. Terwijl deze innovaties vaak duurzame oplossingen voor milieuproblemen zijn en exportkansen bieden. In de aanloop naar wereldwaterdag introduceert het Netherlands Water Partnership (NWP) daarom een nieuw begrip in de watersector: de innovatiemakelaar.

Zes innovatiemakelaars zijn inmiddels aangesteld. Zij beoordelen innovaties en gaan voor de eigenaar op zoek naar partners, financiers, producenten of benodigde kennis. Bovendien wijzen ze innovators de weg in regelgeving en instanties. Aan de andere kant brengen zij de vraag naar producten en innovaties bij de mensen met de juiste expertise. De zes makelaars werken ieder aan bijzondere innovaties die duurzame oplossingen bieden voor de toekomst. Bijvoorbeeld een uitvinder die een decentraal systeem van mestwaterzuivering heeft bedacht, maar onvoldoende expertise had om het totale proces te automatiseren. De innovatiemakelaars vonden partners voor de procesautomatisering en technische ondersteuning, hielpen bij de juiste vergunningen en zorgden voor een mogelijke verkoper. Nu is er een demonstratiereactor en een opdracht voor 30 installaties. Bedrijven, uitvinders, kennisinstellingen en andere geinteresseerde partijen kunnen de innovatiemakelaars inschakelen via het NWP.

De NWP-innovatiemakelaars maken onderdeel uit van het Innovatieprogramma Watertechnologie. Dit programma is gericht op technologie-ontwikkeling en exportbevordering van Nederlandse waterkennis. NWP, Senter Novem en het Technologisch Topinstituut werken nauw samen om dit programma tot een succes te maken. Het programma wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken.

Het Netherlands Water Partnership (NWP) is een publiek-private netwerkorganisatie die opereert als onafhankelijk coördinatie- en informatiepunt voor de Nederlandse watersector.

Voor meer informatie:
Christina Boomsma, persvoorlichter NWP: 06-52382963





http://www.nwp.nl