KNHS


Tweede Trainingsbijeenkomst reiningruiters
13 maart 2008
trainingsbijeenkomst 1

1 | 2

Op vrijdag 29 februari vond in Liessel op de TR ranch bij Ton de Rooy de tweede centrale Trainingsbijeenkomst plaats voor de reiningruiters onder leiding van bondscoach Caspar de Jonge.

De trot out waar iedere trainingsdag mee begint werd beoordeeld door FEI-veterinair Margreet Lockhorst die ook de rest van het ochtendprogramma verzorgde. Margreet heeft een endurance achtergrond, is in 1992 als dierenarts afgestudeerd aan de RU Utrecht en is nu werkzaam als veterinair manager van de Kliniek voor Gezelschapsdieren in Eersel. In de afgelopen jaren was ze o.a. keuringsveterinair op de Wereldruiterspelen in Den Haag in 1994, interim team veterinair in 2000 en 2001 van het Nederlandse Endurance team en veterinair adviseur van de KEV (KNHS Endurancevereniging). Op dit moment is Margreet lid van de KNHS Endurance Commissie.
Margreet's presentatie richtte zich op zaken van belang voor de trot out en checkpunten vóór een wedstrijd, het trainingslogboek, theorie spierstofwisseling en het effect van training hierop, seizoen- en trainingsplanning, signalen van belang voor de training, principes van trainingsload en het voorkomen van blessures.

Margreet onderstreepte het belang van het bijhouden van een trainingslogboek voor ieder paard. Dit logboek bevat naast gegevens over de identiteit en gezondheid van het paard ook informatie over het trainingsdoel en het wel of niet behalen van dit doel. Een logboek kun je bijhouden in een agenda, maar nog mooier is het om op de computer een bestand aan te maken.
Meten is weten en een logboek stelt je in staat om bijvoorbeeld aan het eind van het wedstrijdseizoen te evalueren hoe het seizoen is verlopen en of je je beoogde doel hebt bereikt. Maar ook om na te kunnen gaan of er terugkerende patronen zijn in het gedrag of gezondheid van je paard.

Een seizoensplanning maak je aan het begin van het wedstrijdseizoen. Daarin neem je op hoeveel en welke wedstrijden je wilt rijden, wat het doel is van de wedstrijden (winnen, scholen, paard kennis laten maken met wedstrijden, etc.). Wees realistisch, kunnen jij en je paard het beoogde doel aan.

Maak ook een trainingsplanning. Welke soort training ga je doen. Train je op duur, kracht, coördinatie of een combinatie van deze. Een trainingsplan is niet in steen uitgehouwen, het is een voortschrijdend iets en wordt voortdurend aangepast. Ook hier komt het logboek weer van pas. Zorg voor afwisseling in je training zodat het paard fris blijft en zorg ook dat je zelf goed getraind bent. Kijk iedere dag weer naar je paard, wat is zijn pols, ademhaling, hoe voelen zijn benen aan, hoe is het herstel na de training, etc. En noteer al deze gegevens ook in het logboek.

Om blessures te voorkomen is een goede basisconditie noodzakelijk. Van zeer groot belang is een goed warming up cooling down. Al met al kregen de ruiters veel informatie die van belang is voor een grondige voorbereiding voor het wedstrijdseizoen.

Na de lunch was het weer tijd voor de training te paard. Ook deze keer werd er weer door de niet-rijdende groep geëvalueerd. Naar aanleiding van feedback inzake de eerste training, was er deze keer meer tijd uitgetrokken voor het rijden en werd uitgebreider en gedetailleerder op elkaars training en rijtechniek gereageerd. De groep was inmiddels duidelijker aan elkaar gewend en gewaagd wat betreft zinvolle kritiek, zowel in het geven als ontvangen. Iedere groep werkte vervolgens individueel onderdelen van een pattern af, die door de ander groep werden gescoord en van commentaar werden voorzien.

De volgende training zal plaatsvinden op 4 april.