Gemeente Hellevoetsluis


Herinrichting kunstwerk De Groene Poort`
Het zal u wellicht niet ontgaan zijn dat de Groene Poort, het bomenscherm van kunstenaar Sjoerd Buisman in de noord-oosthoek van de wijk Ravense Hoek, niet erg groen wil worden. Het levende kunstwerk werd in 2003 opgeleverd en sindsdien zijn er problemen met de groei van de bomen.

De Groene Poort, onderdeel van het Kunstenplan Ravense Hoek, bestaat uit twaalf leilinden en een groot halfrond, twaalf meter hoog scherm waar de bomen tegenaan geplant werden. De extreem warme en droge zomer van het jaar waarin de bomen geplant werden, zorgde al direct voor een slechte start. Een linde ging dood en werd direct vervangen. De andere elf bomen hadden het moeilijk. Omdat in de jaren nadien groei uitbleef en er opnieuw lindes doodgingen, is in het najaar van 2007 een groeiplaatsonderzoek uitgevoerd door Boomadviesbureau Duifhuizen. De conclusies zijn:

· De bodemgesteldheid van de terp is dermate slecht dat de bomen niet willen aanslaan.

· In de winter rotten de wortels, in de zomer staan de wortels droog.

· Van de twaalf bomen zijn er drie dood, vier in slechte conditie en vijf in matige conditie.

· De leilinden groeien slecht als gevolg van de bodemgesteldheid maar ook vanwege de winderige standplaats. Het is zeer de vraag of leilindes op deze plaats ooit de bovenkant van het scherm kunnen halen.

Op donderdag 20 maar aanstaande zal het Bomencentrum Nederland de herinrichting van de Groene Poort ter hand nemen. De maatregelen bestaan uit:


1. Ingrijpende bodemverbetering van de terp, aanleg van een groeizone en verdiepte plantgaten die tot aan het grondwaterpeil reiken.

2. Planten van twaalf ongeveer 12 meter hoge moeraseiken. De boomsoort is sterk en meer geschikt voor de groeilocatie, maakt overvloedig groen en vertakt snel. Hiermee wordt een groeiachterstand van bijna vier jaar ingehaald. De moeraseiken zijn al zo groot dat ze bovenrand van het scherm zullen bereiken.
3. De Groene Poort gedurende vijf jaar intensief begeleiden, de bomen bewateren wanneer nodig, snoeien, leiden en de groei garanderen.

Beeldend kunstenaar Sjoerd Buisman is blij met de herinrichting: `Moeraseiken zijn prachtige, sterke bomen die in de herfst schitterend rood kleuren. Ze passen ook goed bij de geschiedenis van het gebied. Door de slechte grond hebben de linden in 2003 geen eerlijke kans gekregen. Met de bodemverbetering moet het nu wel lukken'.

03/14/2008